Top menu

Iris Apfel & MAC

Excentrieke, beroemde 60+ modevrouwen zijn zeldzaam. Namen die me binnenschieten zijn die van moderedactrice Anna Piaggi, ontwerpster Vivienne Westwood, modeblogger Diane Pernet, ex-model Peggy Moffit en natuurlijk mode-icoon Iris Apfel. De Amerikaanse heeft zelfs een bijnaam: rare bird of fashion.

MAC inspireerde een make-upcollectie op de kleurrijke negentigjarige Apfel, beroemd om haar eclectische kleedstijl en idioot grote uilenbril.

MAC leende Apfels bril voor een simpele maar doeltreffende fotoshoot, ze plaatsten achter het ene glas een rond doosje oogschaduw, en achter het andere een potje helder rode nagellak. Op neushoogte staat een lipstick in dezelfde kleur rood. Het resultaat is een grafisch, komisch en krachtig beeld, Piet Paris zou het bedacht kunnen hebben.

Apfel poseert ook zelf. Ze wordt omringd door een aureool van zwart langharig Mongools lam, haar bril staat schalks schuin op haar neus, ogen groen geschminkt, nagels en volle lippen in dezelfde tint rood. Eigenlijk best braaf.

Volgens Apfels eigen filosofie draagt ze alleen maar kledingstukken en kleuren die met elkaar clashen. Denk aan een lange Afghaanse jas met een stel moonboots, afgestyled met kilo’s etnische sieraden waarover ze op een Youtube-filmpje zegt: “Understated sieraden zijn niets voor mij, te petieterig. Mijn man mag blij zijn dat ik niet geef om echte juwelen.”

Bijzonder uitgesproken is het stijlicoon over het huidige Amerikaanse straatbeeld. “Als ik zomers over Fifth Avenue loop krijg ik kotsneigingen! Het lijkt wel: hoe dikker en lelijker de mensen, des te minder kleding ze dragen.” Wat de bejaarde Apfel betreft zouden slecht gekleden mensen in de gevangenis moeten.” Vooral als ze maat 44 hebben en dan een stretchjeans durven dragen. “Ze moeten in ballingschap.” De verslonzing begon volgens haar tien jaar geleden. “In New York zagen mensen er toen opeens uit als vodden, nu is het een epidemie”, moppert het mode-icoon dat zeventig jaar geleden begon als copywriter voor modedagblad Women’s Wear Daily, en later met man Karl een succesvol stoffenbedrijf startte en voor onder andere het Witte Huis en Estée Lauder werkte.

Wie wil er nou geen nagellakje, lipstickje of oogschaduw van zo’n recalcitrant gekkie dat schertsend over zichzelf zegt. ‘I’m a geriatric starlet.

Iris Apfel & MAC is te koop vanaf 12 januari in de MAC pro store aan de Heiligeweg in Amsterdam en via www.maccosmetics.nl

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.