Top menu

#34 Karl Lagerfeld doet het thuis

Terwijl Karl Lagerfeld de negentig nadert… showde hij gisteravond voor Chanel alweer een Métier d’arts collectie.

Laat ik eerst even uitleggen waar deze métier d’arts collectie die buiten het modeseizoen wordt geshowd over gaat.

Om te voorkomen dat bepaalde ambachten verdwijnen, koopt Chanel sinds eind jaren negentig ateliers op, vaak voor een symbolisch bedrag van een €1. Naast borduuratelier Montex, zijn dat inmiddels onder andere sieraden- en knopenfabrikant Desrues, veren- en bloemenmaker Lemarié, schoenmaker Massaro, hoedenatelier Maison Michel, juwelenmaker Robert Goossens. Het bekendst is borduuratelier Maison Lesage. Chanels ambachtsmannen en ambachtsvrouwen werken overigens niet exclusief voor Chanel, iedereen kan een beroep doen op hun vakmanschap.

Voor de Métiers d’art collectie worden alle ontwerpen en accessoires gemaakt in de eigen ateliers van Chanel. Typerend is de showlocatie, elk jaar in een ander land. Dit jaar is de Duitse stad Hamburg aan de beurt, waar Lagerfeld een angstvallig geheim gehouden aantal jaren geleden is geboren. Ik vraag me dan toch af: waarom Hamburg, zou die plaats Lagerfeld ontroeren? Wilde hij nog een keertje ‘thuis’ schitteren? Komt zijn familie kijken, zijn Duitse vrienden misschien?

Ach, de antwoorden zullen we nooit krijgen. Dus sla ik zelf aan het fantaseren; we mogen het niet hard opzeggen, maar wel stiekem denken, was dit Lagerfelds laatste show? Of zou Modekeizer Karel echt onsterfelijk zijn?

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.