Top menu

Trend: excentriek patroon

Is het een komma, is het een kikkervisje, is het een druppel? Het elegante paisley motief lijkt inderdaad nog het meest op een druppel. Van alle bestaande dessins is paisley het meest excentriek. Mogelijk is het daarom niet elk modeseizoen een constante, zoals wel de stip, streep, bloem en ruit.

De lichtelijk aristocratische paisley-vorm duikt gemiddeld om de vijf jaar op (toen: Jil Sander, Haider Ackermann, Stella McCartney). Het abstracte bloemenmotief uit India was voor het laatst mega trending in de confectie-jaren tachtig. Het verscheen op overhemden, pyjama’s, zakdoeken, boxers en dassen, ja zelfs op de dassen van bankiers. Dat geeft aan dat paisley volkomen was ingeburgerd. Aan het motief is zelfs een museum is aangewijd: het Paisley Museum in het Britse Paisley.

We zagen de krulvorm al duizenden jaren voor Christus in Mesopotanië, als symbool voor vruchtbaarheid. Paisley werd pas echt een rage in de zeventiende eeuw. Als ingeweven motief op kasjmiersjaals was het in Europa net zo’n statusymbool als de Kelly-bag van Hermès nu. Negentiende-eeuwse beauty’s op de schilderijen van Ingres dragen ze.

Paisley is volkomen uniseks. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw draagt Jimmy Hendrix het paisley-shirt als handelsmerk, ook een jonge Mick Jagger rockt in paisley. In de jaren tachtig is de druppelvorm soms groot, heel klein, heel veel, op zijn Oosters of sportief. Het chique Italiaanse modemerk Etro, dat wordt opgericht in 1968, eigent zich het motief toe in 1981 en weeft het sindsdien in alles van kasjmier. Voor komende winter decoreren verschillende designers hun stoffen met paisleys zoals Paul Smith (foto) en Altazurra. En natuurlijk is daar wijlen Prince met zijn Paisley Park.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.