Top menu

Beleef SCHUIT

Er is een nieuw mode-initiatief in Nederland: SCHUIT. De eerste verkoopexpositie van SCHUIT – 4 collecties, 4 ontwerpers – is in Droog. De volgende zijn gepland in Londen en Japan.

SCHUIT is het idee van Stephanie Schuitemaker en Diek Pothoven, de laatste exposeert als ontwerper ook zelf op de expositie. De andere drie zijn Max Zara Sterck, Jim Hu en Joanne Vosloo. Alle vier studeerden vorig jaar af in Arnhem.

“We zien SCHUIT als een galerie met mode slash design”, legt Diek Pothoven uit. De klant staat centraal: “We willen het persoonlijk houden met goed contact tussen verkoper/ontwerper en klant. Klanten horen het ook als eerste als we met nieuwe ontwerpen komen.”

De op SCHUIT getoonde mode is niet seizoensgebonden. Niet alles kan ter plekke gepast worden, en meteen meegenomen.  Pothoven: “Wil iemand iets kopen, dan wordt het desbetreffende stuk op maat gemaakt, de levertijd is een paar weken.”

Van elk getoond kledingstuk is de oplage beperkt, soms worden er 15 stuks gemaakt soms slechts 1 of 3. Aan alle artikelen hangt een label met de aantallen; een groene stip betekent dat er al een exemplaar van is verkocht.

Opvallend zijn de uitgebreide labels met volop informatie over het materiaal en zelfs de prijs van het materiaal, de gebruikte technieken, het proces, hoelang het proces duurde, en de duur van het maken van het kledingstuk. Van waar de behoefte om alles zo duidelijk uit te leggen? “Mensen begrijpen vaak niet hoe veel werk en moeite het kost om iets te maken”, zegt Stefanie Schuitemaker. “Ze zien iets en denken: ‘leuk, maar wel duur’. Nu krijgen ze hopelijk begrip voor de totstandkoming van een prijs.”

SCHUIT scout tijdens de komende afstudeershows naar meer ontwerpers. De volgende expositie is over een half jaar. Tussendoor wordt gewerkt aan collecties, en andere projecten. Diek Pothoven vertelt dat hij zich naast het ontwerpen bezig met showproducties voor onder andere Iris van Herpen, Peet Dullaert en Liselore Frowijn.

In Droog in de Amsterdamse Staalstraat krijgt de bezoeker tot en met 17 april een kijkje in de creatieve wereld van de vier SCHUIT ontwerpers. Ze creëerden elk een intiem hoekje met hun bijzondere ontwerpen, stofstalen en collectieboeken. Alsof er ter plekke in een atelier wordt gewerkt.

Foto: Peggy Kuiper

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.