Top menu

Schilderachtige Jan Taminiau couture

Jaarlijks in januari showt Jan Taminiau in Parijs couture. De locatie is steevast de chique residentie van de Nederlandse ambassadeur. Wat betreft de getoonde jurken overtreft de een de ander telkens weer met borduursels en andere arbeidsintensieve stofbewerkingen.

En dan is er nog dat jaarlijkse moment in het najaar. De locatie is dan intiemer en de kleding minder gala. Vorig jaar verzamelden Taminiau’s klanten zich in Brussel, en gisteren in Amsterdam. Om precies te zijn aan de Keizersgracht waar Taminiau’s klant Trudy Derksen genereus haar enorme schilderatelier ter beschikking had gesteld in ruil voor een fraai, met wilde streken beschilderd Taminiau jasje – zo vertrouwde de artistieke gastdame mij toe.

Een greep uit het selecte gezelschap: tv-personality’s Georgina Verbaan, Wendy van Dijk, architect Cees Dam, de familie Taminiau, Jan’s nieuwe beau, Jakob Krabbé, Joost van Gorsel, prinses Margarita de Bourbon Parma en collega-juwelenontwerpster Bibi van der Velde en de oud-grootmeesteres van koningin Beatrix mevrouw Van Loon-Labouchere, gekleed in een flamboyante satijnen robe manteau van Frans Molenaar. Kortom een glansrijk gezelschap. Even bijzonder was de catering door Muddy Heels in atelier-stijl, met soep geserveerd in verfblikjes (schone natuurlijk), ranja met een rietje in mini-terpentine-blikjes (ook schoon natuurlijk), satéprikkers met kaas gestoken als spelden op heuse speldenkussens. De paté voor op de toastjes kwam uit verftubes met Taminiau label en in gewone drinkglazen zat Special Cuvée Fleur wine by Domaine de l’Amaurique, het merk dat ook werd geschonken tijdens de Mirror Mirror lancering.

Showt Jan Taminiau in januari vrijwel uitsluitend gala, ieder najaar pakt hij uit met demi-couture voor verschillende momenten van de dag.

Door de collectie heen kwam Taminiau’s voorliefde terug voor uniformen, gecombineerd met handgeschilderde details. Van kaarsrechte strepen op zomen en zakken, fraai gepenseelde flora, speels bespatte schoenen tot vlekkerige oogmake-up – met hier en daar fel blauwe accenten (trend).

Door het keurig opgeruimde schilderatelier zigzagden kortharige modellen gevarieerde gelegenheidskleding. Van een ingetogen roomkleurig driedelig pakje met geplooid knierokje en subtiele militaire verfstreken waarmee de show opende, een broekpak met een broek met wijde olifantspijpen en het jasje met beschilderde klepzakken, een jeugdig cocktailpakje was gemaakt van een grappig uitvergroot visgraatdessin. Klassiek, en meer volwassen was een overslag jasjurk in camel. Jassen hadden vaak vierkante schouders. Mijn favoriet was een ‘sweater’ van gaasachtig materiaal die verfijnd was beschilderd en geborduurd (foto). Later legde Jan uit dat hij dit ontwerp net als de decoratie op de ‘prinsjesdag’ jurk’ had geïnspireerd op de Japanse kamer in Huis ten Bosch. Het was oogverblindend.

Volg mij op instagram @georgettekoning

Foto: Peter Stigter

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.