Top menu

Vintage scoren in Tijdelijk Modemuseum

Een groot deel van de begane grond van het Tijdelijk Modemuseum in Rotterdam oogt als een enorm kleding-archief. Kleding is omhuld in plastic, een flink aantal outfits zweven in de lucht. Veilig ver weg van grijpgrage vingers. Te koop is het wel.

Guus Beumer, directeur-bestuurder van het Tijdelijk Modemuseum, wilde als onderdeel van de expositie ook archieven tonen. Er kwamen er twee. Één van een rijke Zwitserse dame – dol op glitters en hysterische bloemmotieven – die verslingerd was aan dure couture; haar collectie hangt nu in Rotterdam en mag zelfs bevingerd worden.

De andere collectie is afkomstig van Ferry van der Nat, vintage collector, visagist en als fotograaf zeer gewaardeerde Mirror Mirror-medewerker.

Ferry, wat kunnen bezoekers zien?
“In het museum hangen zo’n 300 stuks, inclusief schoenen en tassen, een deel komt van Retro & Chic. Guus Beumer vroeg om de nadruk te leggen op Nederlandse mode. Te zien is veel Fong Leng, verder Frank Govers, Max Heymans, Frans Molenaar, maar ook de onbekendere Sophie van Kleef en Nico Verheij.
De oudste kleding is antiek zoals rouwkleding uit circa 1910, reformjaponnen en jaren twintig flapper dresses – tot mode uit de jaren negentig waaronder een Keupr/vanBentm uit 1996.”

En alles is te koop…
“Bijna alles ja, op een paar dingen na die te kwetsbaar zijn zoals de antieke jurken van zijde van de Barones van Wassenaar.”

Barones van Wassenaar?
“Ik noem haar zo, ze heet Hilde en komt uit Wassenaar, ik heb een groot deel van haar garderobe onder andere ook mantelpakjes vanaf de jaren dertig, die verkoop ik wel.”

Wat zijn de prijzen?
“Vanaf ongeveer € 45 voor een blouse van Mac & Maggie tot € 12.500 voor een couture mantel van Fong Leng.”

Ben jij er ook vaak?
“Toevallig morgen ja, en meestal op zaterdag. Ik geef advies, vertel over de historie. Zo nu en dan vul ik het aan met ‘nieuwe’ vintage, want niet iedereen is nu eenmaal geïnteresseerd in antiquiteiten.”

Tijdelijk Modemuseum. Het Nieuwe Instituut, Museum Park 25. Rotterdam. Tot 10 januari 2016.

Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.