Top menu

Mattijs van Bergen: van 2D naar 3 D op Photo to Fashion

Vandaag opent in Rotterdam Photo to Fashion. Voor deze tentoonstelling ging het het Nederlands Fotomuseum een originele samenwerking aan met modeontwerper Mattijs van Bergen.

In zijn atelier aan de Herengracht bladert Mattijs van Bergen door een meer dan vuistdikke map foto’s uit het archief van het Nederlands Fotomuseum. De verzameling is het resultaat van Van Bergens zoektocht naar inspiratie voor zijn nieuwste collectie ZWART, die gekoppeld is aan de foto-expositie.

De afgelopen tijd was het even stil rond de ontwerper die dit voorjaar zijn faillissement moest aanvragen. “Een droevige periode, maar ik heb mezelf opnieuw uitgevonden. Nieuw is nu dat mijn label Mattijs van Bergen heet, dat was eerst Mattijs. Ik ben volwassen geworden, vandaar de aanpassing.”

Van Bergen is klaar voor de toekomst en heeft besloten dat hij alleen nog in opdracht wil werken. Hij onthult dat hij de bedrijfskleding heeft ontworpen voor W Hotels, het 5 sterren hotel dat binnenkort opent achter de Dam. Er is nog een project, naar dat blijft nog even geheim.

Het afgelopen jaar dook Van Bergen in het enorme archief van het Nederlands Fotomuseum waar hij zwart-wit foto’s selecteerde van onder andere Ed van der Elsken, Aart Klein en Cas Oorthuys. Met die foto’s als inspiratie heeft hij een 16-delige collectie ontworpen. Die kleding is vervolgens gefotografeerd door drie fotografen: Wendelien Daan, Petrovsky & Ramone en Sacha van Dorssen.

De zes jurken die ik zag vallen op door hun prints, soms zijn het herkenbare prints, en soms abstract. Het effect is altijd spannend. De jurken zelf zijn elegant, gemaakt van lichte en soms transparante stoffen. Plissés zijn Van Bergens handschrift en ontbreken dus niet.

De fotografen Wendelien Daan, Petrovsky & Ramone en Sacha van Dorssen geven een nieuwe dimensie aan Van Bergens ontwerpen.

Het Nederlands Fotomuseum toont voor het eerst mode in combinatie met fotografie. Reden te meer om Photo to Fashion te bezoeken en te genieten van deze sterke comeback van Mattijs van Bergen.

Foto: Wendelien Daan, Cas’s Lilies Skirt, ontwerp Mattijs van Bergen (foto Cas Oorthuys, collectie Nederlands Fotomuseum)

Photo to Fashion T/m 10 januari. Gebouw Las Palmas Wilhelminakade 332.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.