Top menu

A Week In Fragrance: dinsdag Eaudeaurable

Deze week licht Le Bienaimé elke dag een ‘co-creatie’ uit zijn collectie A Week In Fragrance toe.

Vandaag is het dinsdag, dus ik ga bij Skins eerst ruiken aan?

Erik Maarten Jeroen Zwaga: “Eaudeaurable, ofwel: het wonder van fruitige chypres. De vraag die ik me stelde: ligt dat nu in de combinatie van fruit in de opening en bloemen in het hart? Ja. Alleen moet je heel veel samenvoegen voor een parfum dat sprankelt van levenslust en tegelijkertijd een subtiel sensueel spoor trekt. Ik voegde In love Again Nuit Etoilé van Yves Saint Laurent, Estée Lauders Pleasures, Mure & Magnolia van L’Occitane, Diors J’adore en Blackberry & Bay van Jo Malone samen waarin fruit en bloemen overlopen van levensvreugde. Een bloemenfontein. Om Eaudeaurable lucht te geven, gebruikte ik Green Tea Cherry Blossom van Elizabeth Arden. En voor de ‘diepere gronden’, nam ik een vintage-versie van Yves Saint Laurents Champagne – een van de best geslaagde fruitige chypres en pure jasmijnolie uit Egypte.”

Wat staat de naam Le Bienaimé eigenlijk voor?

“Dat is de koosnaam voor Lodewijk XV van Frankrijk, de ‘welgeliefde’. Maar ook bijna de echte naam van de parfumeur Robert Bienaimé, die in 1912 voor Houbigant Quelques Fleurs creëerde. Dat is een van de eerste synthetisch samengestelde en mooiste parfums ooit, en voorloper van Chanel N° 5. Het staat voor mij voor de verloren verbeelding in de parfumwereld en wordt gesymboliseerd door een marmeren cupido, dat ook in het Rijksmuseum is te bewonderen. L’Amour Menaçant van beeldhouwer Falconet dat in opdracht werd gemaakt voor de ‘eerste minister van Frankrijk’ – madame de Pompadour, de beroemdste maîtresse van Lodewijk XV.
De slogan van mijn huis, geeft mijn ontmythologiserende en democratische boodschap weer: niet power, maar perfume to the people.”

Le Bienaimé. Tuesday € 150. Bij Skins online. Geurengoeroe

Lees morgen over: Wednesday Wednesday Oud Amsterdam. Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.