Top menu

Erik Maarten Jeroen Zwaga mengt bestaande geuren

Bij Skins Cosmetics in Amsterdam ontdekte ik A Week In Fragrance van Le Bienaimé, een parfumcollectie die wijze vragen stelt bij de doorgedraaide parfumwereld van nu. Deze week licht de bedenker van Le Bienaimé elke dag een ‘co-creatie’ uit deze collectie toe.

Wie gaat er achter de naam Le Bienaimé schuil?
Erik Maarten Jeroen Zwaga, een ontgoocheld modeontwerper/journalist die ‘maar’ kunstenaar geworden is. Alles is al gedaan, het wezenlijke van kunst op dit moment is dat je het bestaande herschikt, in een ander kader plaatst waardoor er nieuw licht op wordt geworpen. Commentaar met een knipoog. Maar zonder cynisme, zonder filosofisch hoogdravende manifesten, zonder politiek engagement. Dat vind ik te makkelijk. Het is er gewoon, rejoice, enjoy it. Het eclectisme voorbij. Ik noem het upcycle art.”

Waarom ook geur?
“Van jongs af aan heb ik daar een fascinatie voor gehad. Een goed geslaagd parfum is voor mij een kunstwerk. Met een pakkende naam, een ‘geloofwaardig’ verhaal word je olfactief in een andere wereld geïntroduceerd. Je neemt sensaties waar die je niet echt kunt benoemen, maar toch een aangenaam, of juist vreemd of onbekend gevoel oproepen. Zoals Vol de Nuit van Guerlain, pure parfumpoëzie. En je hebt trouwens geen verhaal nodig om dit allemaal op te roepen – ruik maar aan N° 19 van Chanel. Alleen gebeurt dat tegenwoordig steeds minder ondanks de populariteit van niche. Parfum is pure business met te veel copycats. Niets mis mee, that’s the economy, dat is Bill Clintons slogan voor zijn presidentiële campagne in 1992. Het voordeel daarvan is dat er een tegenstroom op gang is gekomen die meer artistiek en intellectueel naar het metier kijkt.”

Zoals jij?
“Ja.”

Wat doe je precies?
“Ik meng bestaande geuren. Doe ik al tien jaar in kleine kring. Voor Skins heb ik speciaal deze collectie gemaakt. In plaats van me compositorische vragen te stellen – hoe ruikt verbrande lavendel? – en melanges puur aan het toeval over te laten, concentreerde ik me op geliefde parfumfamilies en heb daar absolute, eigenzinnige versies van gemaakt. Voor elke dag van de week een. Kom je woensdag in de winkel en je laat je adviseren, dan wordt begonnen met woensdag.”

Ik kom vandaag, maandag, en maak kennis met?
“De ultieme leergeur, DésirdeCuir. De geur belicht het merkwaardige verschijnsel dat geurformules ‘inhoudelijk’ steeds minder seksueel en animaal zijn gaan ruiken. En dat ‘ter compensatie’ de presentatie juist steeds geiler en hitsiger is geworden. Een spray is als een veronderstelde rush, je wordt woest-geil, scheurt de kleren van elkaars lijf en… Terwijl het de inhoud is die dit losmaakt. Leer wordt met animale verleiding geassocieerd. Terecht. Het staat symbool voor krachtige, niet-romantische chic. Zowel voor mannen, zowel voor vrouwen. Ik voegde vijf typisch niche- en vintagegeuren samen. Het resultaat: meer leer. Elegant maar ook een beetje saai. Daarom een geur met een rumachtige allure toegevoegd plus een leergeur met een intens vilein randje.”

Le Bienaimé. Monday DésirdeCuir € 150. Bij Skins online. Geurengoeroe

Lees morgen over: Dinsdag Eaudeaurable Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.