Top menu

Caroline Mewe over Alchemist

Alchemist bestaat ruim tien jaar, het Amsterdamse merk steekt haar nek uit op het vlak van biologische, modieuze mode. Een interview met oprichter Caroline Mewe.

Wat is op het gebied van biologische mode het meest interessante dat je hebt meegemaakt de afgelopen jaren?
“De ontwikkeling van de innovatieve technologie. In het begin was de keuze in duurzame materialen zeer beperkt. We werkten met biologische katoen dat zo stug en hard was dat je er een aardig vierkant T-shirt van kon maken. Maar verleidelijk of comfortabel was het niet. De biologische katoen van nu is haast als zijde. Een prachtige ontwikkeling is Tencel, de milieuvriendelijke viscose. Gemaakt door Lenzing in Oostenrijk die met hun ‘closed loop’ productieproces een enorme doorbraak hebben gemaakt. Door nieuwe technologie wordt Tencel nu met veel andere vezels gemengd. Denim met Tencel, sweat, wol of linnen met Tencel. Daardoor worden ook unieke karaktereigenschappen van de natuurlijke materialen gecombineerd. Dankzij Tencel kreukt linnen minder, is het soepeler, en neemt de kriebeligheid van wol af. Het geeft bovendien een prachtige glans en laat zich mooi inverven. Ook aan de kant van verven en wassen zijn er prachtige nieuwe technieken om minder energie en minder water te gebruiken.”

Zou je Alchemist pionier op gebied van duurzaamheid noemen?
“Ik weet niet of we het eerste duurzame dameskleding merk zijn. Maar we hebben wel een pioniersrol gespeeld. Door zelfs, voordat we begonnen, lid te worden van Made By waardoor we meteen op het juiste pad van de duurzame materialen zaten. Enkele jaren geleden zijn we ook geaccrediteerd door Fair Wear, waar we erg trots op zijn. Ik heb mezelf vanaf het prilste begin een stel spelregels opgelegd waarbinnen we mogen opereren; high end fashion – damesmode produceren met respect voor mens en milieu. Dit blijkt een weg waarin je stap voor stap vooruitgang boekt. Je moet je concentreren op de facetten waar jij als merk invloed uit kan oefenen en die je kan implementeren in je uitvoering.
We zijn klein maar als iedereen achterover blijft leunen gebeurt er niets. Alle kleine stapjes leiden ook naar het einddoel. Bovendien kan het geen kwaad om aan het vloerkleed van de gevestigde orde te schudden. Consumenten bewustzijn creëren is mede één van onze doelstellingen.”

Alchemist produceert in Portugal, en wordt door Fair Wear als een low risk land beschouwd, kun je hier iets over vertellen?
“90% van onze collectie wordt in Portugal gemaakt. Portugal is dichtbij; er is een lage milieudruk in transport die gaat over de weg en niet door de lucht. De 10% van de collectie die we niet in Europa kunnen maken is omdat deze een vakmanschap vragen dat in Europa niet meer te vinden is. Dat zijn bijvoorbeeld onze blouses en tops met borduur. Die laten we in India maken in een gespecialiseerde kleinschalige fabriek. Hier is borduren een vakmanschap van mannen. Het is prachtig om te zien hoe deze mannen snel en secuur het dessin met de juiste kraaltjes, pailletten en kleuren invullen. Ik kom al ca 25 jaar in India, eerst als inkoopster voor de Bijenkorf en nu voor Alchemist. In die tijd heb ik het land enorme sprongen vooruit zien maken.”

“In Portugal produceren we bij fabrieken waar we inmiddels in de loop der jaren een persoonlijke band mee hebben opgebouwd. We hebben haast dagelijks contact via mail of skype maar we gaan ook twee keer per jaar naar ze toe. Steevast begint elk bezoek met koffie of thee met zelfgebakken taart (in een geval gebakken door de dochters van de eigenaresse) of onze lokale lievelingshapjes. We bespreken de ontwikkelingen en actualiteiten in onze landen, nemen de nieuwste materialen en technische innovaties door, bespreken de lopende en nieuwe collectie en ter afsluiting lopen we een rondje door de fabriek . Het is dan altijd heel leuk als ze net op dat moment met Alchemist aan het werk zijn. Leuk om te zien met hoe veel aandacht en hoe zorgvuldig een van onze ontwerpen gemaakt wordt.”

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.