Top menu

A week in Fragrance: Oud Amsterdam

Deze week licht Le Bienaimé elke dag een ‘co-creatie’ uit zijn collectie A Week In Fragrance toe.

Vandaag is het woensdag, dus ik krijg…

“Oud Amsterdam. Oud, oudh, agar of adelaarshout wordt ook wel gezien als hét fetish-ingrediënt van het nieuwe millennium. Het is gefermenteerd hout uit het Verre Oosten met een rijk en voor de westerse mens nieuw spectrum: van apothekersachtig scherp, de geur van oude kranten en muffe kasten tot vol en sensueel-warm. Een oud-parfum herken je direct. De meest ontroerende: Oud Osmanthus van Mona di Orio. Maar je kunt oud-parfums maken zonder een druppel agar. Een prachtige exercitie: Nooud van Baruti.

Le Bienaimé vroeg zich af: ‘Wat gebeurt er als je oud combineert met old school chypres, zoals Maya en Eau de Portugal beide gekocht op een veiling in Brussel? Nou, een ervaring die vintage en ‘versleten’ met een metaalachtige klik start, om te transformeren tot een krachtig-elegant parfum dat wordt ondergedompeld in een Nabije Oosten-bloemenweelde – Giorgo Armani’s niet aangeslagen Ondes – en geholpen door een volle roos die het oud zoet en poederig maakt zonder zijn ‘strakheid’ te verloochenen. Op Oud Amsterdam, krijg ik de meest uiteenlopende reacties: van verwerpelijk tot ‘kom hier en snel een beetje’. Een ‘parfumcollega’ die ik Oud Amsterdam als proef cadeau had gedaan, vertelde me dat een vriend die bij hem een tijdje verbleef de flacon stiekem had meegenomen, maar dat bij thuiskomst in Amerika pas durfde te onthullen.”

Wat komen me de verpakkingen bekend voor?

Trouw aan mijn upcycle-principe zijn de doosjes handgemaakt van afgedankte klassieke lp-hoezen beplakt met mijn guerilla marketing-stickers. Iedere geur uit A Week In Fragrance heeft hierdoor iets waar ‘ons soort mensen’ zo wanhopig naar zoekt: uniekheid. Die hoezen hebben van die sfeervolle en ‘romantische’ afbeeldingen en mooie lettertypes – zonde om weg te gooien. Mensen zetten meestal de verkeerde dingen bij het oud vuil. En ze sturen je gemoed in een imaginaire richting, waardoor de inhoud nog meer gaat leven als je wilt, en er gevoelig voor bent.”

Le Bienaimé. Tuesday € 150. Bij Skins online. Geurengoeroe

Lees morgen over: Wednesday Wednesday Oud Amsterdam. Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.