Deze week licht Le Bienaimé elke dag een ‘co-creatie’ uit zijn collectie A Week In Fragrance toe.
Wat krijg ik vandaag bij Skins als eerste aangeboden om te testen?
Erik Maarten Jeroen Zwaga: “Greenwashing. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig beleeft de parfumerie een ‘feministische golf’. De aanbedene is niet meer de afstandelijke, op een piëdestal levende couturemadame, maar de eenvoudige, elegante buurvrouw waar andere buurvrouwen een beetje jaloers op zijn: Diorella van Dior zoals illustrator René Gruau haar zag. Jammer dat deze ‘how green was my valley’-parfums het nu moeilijk hebben. A Scent van Issey Miyake en (untitled) van Maison Martin Margiela proberen het. Interessant aan deze twee is dat die worden gedragen door een grondstof die het dna van groene geuren vormt en waardoor ik bijna in God en/of Intelligent Design ben gaan geloven: galbanum.”
Galbanum?
“Een hars die aan ondergrondse wortelstelsels groeit, met name in Iran. Een bodemschat, waarvan ik me afvraag wie heeft ontdekt dat je het kunt toepassen in parfums. Galbanum is zowel fris als vers geknipt gras, maar heeft ook het effect van gedroogd en verschroeid hooi en wordt zelfs sensueel honingachtig warm. Goddelijk. Ruik je in overload in de vintageversies van Chanels N°19 en Estée Lauders Private Collection. Maar hoe groen kan een parfum ruiken? Galbanum-groen welteverstaan? Anno nu moet dat fris-knisperend zijn, met een vleugje groene thee en een zwoel-zonnig, aards fond. Ik heb klassiekers (vintageversies) geassembleerd met ‘nieuw groen’. In alle valse bescheidenheid voor mij een aan perfectie grenzend parfum dat je laat ervaren hoe ontwapenend en sensueel groen kan ruiken.”
Wat betekent de naam eigenlijk?
“Ik wil met mijn geuren mensen niet alleen laten dromen, maar ook inhaken op maatschappelijke tendensen. Met humor. De parfumindustrie neemt zichzelf vaak trop sérieux. Greenwashing verwijst naar een nieuwe economische trend; dat je met een paar cosmetische ingrepen een bedrijf een groene uitstraling geeft. ‘Liefdevolle’ we care-campagnes, groene etiketterig – zoals Albert Hein en McDonalds nu doen – terwijl daadwerkelijke duurzaamheid niet echt in het productieproces wordt opgenomen.”
Hoe groot is je oplage?
“Zeer duurzaam. Verschilt per geur. Maar klein, maar fijn. Is een dag uitverkocht, dan wordt die vervangen door een nieuwe geur die ook weer zeer beperkt is. Ik mik niet op de gemiddelde smaak, daarvoor zijn er al merken genoeg, en in overvloed. Mijn ‘co-creaties’ zijn voor mensen met bovengemiddelde parfumkennis die olfactorisch en verstandelijk uitgedaagd willen worden. En eigenlijk zijn ze heel slim, want omgerekend krijg je eigenlijk veel waar voor je geld. Driedubbel genieten.”
Le Bienaimé. Greenwashing € 150. Bij Skins online. Geurengoeroe
Lees zondag over: P(erfume) S(tate). Volg mij op instagram @georgettekoning
Reageren is niet (meer) mogelijk.