Top menu

A week in Fragrance: Ambracadabra

Deze week licht Le Bienaimé elke dag een ‘co-creatie’ uit zijn collectie A Week In Fragrance toe.

Vandaag is het donderdag, dus stelt Skins mij als eerste voor?

Erik Maarten Jeroen Zwaga: “Ambracadabra… de amber-der-ambergeuren? Het is in ieder geval een poging een verloren wereld op te roepen. Ik heb in Parijs de laatste dagen van Les Halles als tiener nog meegemaakt, toen het nog de ‘food hall’ van Parijs was. In cafés en restaurants waar de marktkooplui samenkwamen, rook het vaak naar simpele ambercolognes die je in elke supermarkt en lokale Hema kon kopen, nog steeds trouwens, vermengd met de nicotinegeur van Gauloises en Gitanes. Deze staan aan de basis van de amberrevival, of beter gezegd, aan de ‘verniching’ van ambergeuren, die in gang is gezet door onder meer L’Artisan Parfumeur en Dyptique in de jaren zeventig. Hoewel Miucci Prada deze claim ook deed toen ze haar eerste geur lanceerde ruim dertig jaar later. Ze sprak zelfs van de wedergeboorte – zoiets kan niet als het er al altijd geweest is. Het nadeel van pure ambergeuren vind ik dat ze veelal eendimensionaal, hetzelfde ruiken. Warm, geurkaars, ‘openhaard’, a security blanket in parfumvorm. Met hier en daar een kruidige toets, met hier en daar vanille en harsen. Ik had een brutale amber met een chypre-toets voor ogen, amber met een dierlijke noot die prikkelt, die meer doet dan alleen behagen. Je ruikt eerst ‘plain good old’ amber, ga je er volgens dieper op in, dan ruik je een beetje aangenaam-viezige noot die zweeft tussen civet, bevergeil en oud.”

Wat gebeurt er eigenlijk ‘scheikundig’ als je verschillende geuren bij elkaar brengt?

“Een paar neuzen die geïntrigeerd waren door mijn werkwijze, zeiden tegen me dat in eerste instantie er een parfumbom ontploft, alle geurmoleculen raken op drift. Maar na een tijdje keert de rust terug in de flacon en vinden de citrusnoten elkaar, gaan in elkaar op, worden één. Geldt ook voor de bloemen, de kruiden, het hout, de harsen en dergelijke, waardoor er uiteindelijk weer een lineair parfum ontstaat dat drie maanden moet rijpen.

Ik begin altijd in het klein, heb nu vijf mini-flacons met daarin vier verschillende lelietjes-van-dalengeuren met diverse gradaties van wierook om te kijken hoe deze twee uiterste ‘geurexpressies’ op elkaar reageren. Ik ben er ook achter gekomen dat, hoewel beauty in the eye of the beholder is, een ‘co-creatie’ niet kan mislukken. Er bestaat geen ingrediënt dat een ander afstoot. Ik heb geur op basis van 175 proefjes van 3ml gemaakt. Op aanraden van een collega Let’s get Drunk genoemd omdat het totaaleffect haar doet denken aan pruimenlikeur.”

Le Bienaimé. donderdag Ambracadabra  € 150. Bij Skins online. Geurengoeroe

Lees vrijdag over:  Friday Fleurtilicious. Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.