Top menu

Musea zetten hun modecollecties online

Kostuumcuratoren van Centraal Museum Utrecht, Amsterdam Museum, Paleis Het Loo, Gemeentemuseum Den Haag, het Rijksmuseum, Museum Rotterdam en het Fries Museum Leeuwarden bundelden hun krachten in het vandaag gelanceerde modemuze.nl.

Bianca du Mortier van het Rijksmuseum vertelt over het mode- en kostuumplatform waar duizenden objecten worden gepresenteerd. En het worden er nog veel meer. Voortaan dus vanuit de luie stoel lekker struinen door museale modecollecties.

Modemuze is het initiatief van kostuumcuratoren, hoe is het ontstaan?
“Sinds ongeveer 2005 komen wij als kostuumcuratoren van zeven musea zo nu en dan bijeen voor overleg. In 2008 ging de tentoonstelling Accessorize! van het Rijksmuseum online, met 250 voorwerpen uit de collectie. Door dat succes kwamen we op het idee om mode digitaal tentoon te stellen.”

“Het punt is dat veel spullen bijna nooit uit het depot komen. Gelukkig zijn er de laatste jaren veel mode-exposities, zoals nu de Sisi tentoonstelling in Paleis Het Loo en in het najaar is er weer een grote expositie in Gemeentemuseum Den Haag over Nederlandse mode. Maar voor momenten dat er geen exposities zijn is er nu Modemuze. Nog een punt is dat er op kunstacademies nog nauwelijks aandacht is voor kostuumgeschiedenis en wij als curatoren veel verzoeken krijgen naar informatie over zowel historische als eigentijdse mode. Met het project Modemuze bouwen we aan een site met informatie voor zowel amateurs als professionals.”

Ter gelegenheid van de lancering van modemuze tonen elk van de zeven deelnemende musea tot volgende week woensdag een bijzonder collectiestuk in Museum Willet-Holthuysen: van de gouden Luipaardmantel uit 1973 van Fong Leng (Amsterdam Museum), een complex Comme des Garçons ontwerp uit 2014 (Gemeentemuseum) tot een mantel van koningin Wilhelmina uit 1931 (Paleis Het Loo). Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Een reactie op Musea zetten hun modecollecties online

  1. Bert Nuhaan 23 april 2015 om 06:56 #

    Jammer dat het museum van Groningen niet mee doet. En er is ook nog een interessante collectie theaterkostuums van het toneelmuseum. Verder vind ik het een geweldig plan.