Top menu

4 en 5 mei vier je dit jaar in stijl

Een gave sweater (€ 29,95), een kek kettinkje (€ 33,95) een deftige das (€ 19,95). De fakkel, het nationale symbool van 4 en 5 mei, prijkt op deze producten. Weg met alle oranje rommel en bestel snel een van deze drie Bevrijdingsdag-items.

De 3 gelimiteerde ontwerpen zijn van het design-collectief MOAM dat bestaat uit Lotte van Dijk, Brian Geradts en Annelotte Vos.

Lotte: hoe kwam jij op het idee van de sweaterprint?
“Het uitgangspunt van de print is de oude reclame van het Nationaal Comité 4 en 5 mei dat was geschilderd met dikke plakkaatverf. Dit handmatige gevoel heb ik met de print over willen brengen door het logo een aantal keer snel en schetsmatig met Oost-Indische inkt op papier te zetten. Hiermee heb ik verschillende prints opgebouwd, uiteindelijk hebben we voor deze print gekozen, omdat deze het meest krachtig was, en de fakkel duidelijk zichtbaar.”

Brian, een das is best een suf product, moest je daar ook aan denken toen je het ging ontwerpen?
“Nee, ik vind de das niet suf. De stropdas is een van de weinige klassieke heren accessoires en daardoor heel toegankelijk. Het perfecte item voor de man om te laten zien dat je herdenkt en vrijheid viert.”

Annelotte, waar heb jij opgelet bij dit ontwerp?
“Ik heb eerst gekeken hoe ik het vrijheidssymbool kon vertalen naar een hedendaags ontwerp. Veel sieraden zijn nu erg fijntjes en minimalistisch, dat is de trend. Ik wou het symbool daarom niet al te groot maken. Om het een verfijnde uitstraling te geven, laat ik alleen de contouren van zowel de binnen als buitenkant van de fakkel zien. Omdat zilver een materiaal is wat altijd mooi blijft, was dit een logische keuze om zo het sieraad door te kunnen geven van generatie op generatie.”
Het hangertje is met een speciale microkop uitgesneden. Er is maar een bedrijf in heel Nederland die dat kan. Dus kan ik met zekerheid zeggen dat het ontwerp 100% made in Holland is.”

Waarom moeten we een van deze items kopen Martijn Nekoui, initiatiefnemer van MOAM?
“De drie items van 4 en 5 mei by MOAM zijn gemaakt door jong talent en worden verkocht zonder winstoogmerk, het is echt enkel en alleen om alle Nederlanders nog meer in contact te laten komen met de fakkel en waar de fakkel voor staat; herdenken en vieren van 70 jaar vrijheid. De items zijn duurzaam ontwikkeld en slechts in gelimiteerde oplage verkrijgbaar via de webshop www.4en5mei.nl.” Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.