Top menu

Paniek in de parfumwereld

De Europese Commisie is van plan om het gebruik van eikenmos, een belangrijk parfumingrediënt, in de ban te doen.

Het zou het 27e verboden ingrediënt voor geuren kunnen worden. Experts heroverwegen momenteel de zaak, en komen volgend jaar met een besluit over het bedwelmend geurende eikenmos. De reden van de ban zijn twee moleculen in eikenmos die de oorzaak zouden zijn van 3 procent van de Europese allergische reacties.

Eikenmos, dat zorgt voor een intense houtachtige toets, is typerend voor beroemde geuren als Miss Dior, CK one, Chanel No19 en Mitsouko van Guerlain. Het mosje groeit op boomstammen en takken in Zuid- en Midden- en Noord-Europa. Het kostbare ingrediënt is ook altijd een onderdeel van chypre- en fougère-geuren voor zowel mannen als vrouwen.

Onder de neuzen heerst ongeloof en ergernis. In de Britste krant The Independent noemt in-house-parfumeur van Jean Patou (Joy) Thomas Fonat, het mogelijke besluit hypocriet. “Sigaretten zijn dodelijk, maar die worden niet verboden.” Neus Stéphanie Bakouche klaagt dat er geen goede vervangers zijn voor eikenmos, op een synthetisch molecule na.

Gaat dankzij de regels van de EU Europa anders ruiken? Wordt volgend jaar vervolgd. Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.