Top menu

Nieuwe IFD rubriek blogger Eva: ja of nee Primark?

De Britse Primark rukt op in Nederland. Erg verleidelijk hoor, de laatste trends voor de prijs van een Iced Skinny Latte van Starbucks. Maar kun je bij Primark met een gerust hart kleding kopen?

Ik vraag het blogger Eva Bajema (14), de nieuwe correspondent van de Independent Fashion Daily. Net als haar vrienden is Eva gek op winkelen.

“Nee, ik kan niet met een gerust hart winkelen bij de Primark. Zo’n ingestorte fabriek is toch geen leuk beeld om in je achterhoofd te hebben tijdens het shoppen. Ik ben benieuwd of anderen van mijn leeftijd dat ook zo hebben en daarom vraag ik het Robin (16). Een prima winkel voor wat basics, vindt hij. Toen ik hem vroeg naar de prijzen van Primark antwoordde hij: “Het is wel opvallend veel goedkoper dan andere winkels en ik snap ook wel hoe dat komt.” Toch weerhoudt dat hem er niet van zijn portemonnee te trekken. Zijn al die toestanden in landen als Bangladesh toch een te-ver-van-je-bed-show?

Goedkope kleding, het is net plofkip. Beide niet verantwoord en toch worden ze nog steeds gekocht. Ik koop dan wel niet bij de Primark, maar ik ben heus niet Roomser dan de paus. Af en toe loop ik wel met een tasje van H&M of een andere grote keten.

Toch trek ik bij Primark de grens. Dat komt mede doordat de kwaliteit van de kleding naar horen zeggen erg laag is en ik gewoon niet geloof dat je voor zo’n prijs ook maar iets verantwoord kan laten maken. Ik snap het ook als er mensen zijn die wel bij de Primark kopen omdat ze zich er niet in verdiepen. Als je over al je aankopen eerst nachtenlang research moet doen, is de lol er ook wel weer vanaf.

Ik vind dat de eerste verantwoordelijkheid niet bij de consumenten maar bij de industrie ligt. Iets dat niet bestaat kan niet gekocht worden.

Want zeg nou zelf: het liefst zou je toch bij elke winkel met een gerust hart kunnen shoppen?”

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.