Top menu

Comeback kol; vermijdt de ingezakte soufflé-kol

Rimpelnekken en hanghalzen hebben deze winter geluk. Ze verdwijnen onder de koltrui.

De koltrend is gezet door onder anderen Alexander Wang van Balenciaga en oogde op de catwalk best streng. De hedendaagse kol sluit nauw als de befaamde pulli-truien van de jaren tachtig. De andere populaire kol uit die tijd hing juist heel ruim rond de hals, als een ingezakte soufflé. Deze deprimerende hangkol is sinds nooit meer gesignaleerd.

De geschiedenis van de kol loopt terug tot de jaren vijftig toen intellectuele existentialisten in Frankrijk zich gingen kleden in stemmig zwart, in navolging van hun idool de filosoof Jean-Paul Sartre – dachten ze. Maar Sartre droeg altijd slobberpakken. Nederlandse intellectuelen volgden, en het zou zo maar kunnen dat beroepszwartkijker/koldrager Maarten van Rossem is blijven steken in de zwarte dracht.

Waarom de inmiddels overleden Apple-frontman Steve Jobs jarenlang gekold door het leven ging, we weten het niet. Feit is dat de eigenzinnige dracht door een enkele nerd werd gekopieerd, maar om nou te zeggen dat de kolverkoop hierdoor significant is gaan stijgen is nooit bewezen.

Zou kunnen dat Alexander Wang en zijn modecollega’s daar veranderingen in brengen.

Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.