Top menu

Wehkamp omarmt slow fashion

Veel modebedrijven kampen met overstock. Wehkamp doet er iets aan met het Utrechtse i-did slow fashion, een modelabel/opleiding voor mannen en vrouwen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’. José Mets van Wehkamp vertelt.

Wehkamp in combinatie met slow fashion, dat klinkt in eerste instantie tegenstrijdig?

“We zijn al jaren bezig met diverse projecten op het gebied van duurzaamheid. Als ik dan specifiek kijk naar mode, dan hebben we bijvoorbeeld een aantal jaar geleden het Fair Fashion Platform binnen wehkamp.nl opgezet, waar we duurzame modemerken met een verhaal een platform bieden. We hebben het Amsterdamse modemerk Studio Jux geholpen om zich te presenteren tijdens de Amsterdam Fashion Week, we werken voor een deel van onze whkmp’s own collectie samen met de organisatie Waste2Wear, waarbij we plastic afval uit de oceaan hergebruiken voor stoffen. Daarnaast hebben we diverse accessoiremerken met een mooi duurzaam verhaal.”

“Vanaf het eerste gesprek met i-did was duidelijk dat er een mooie samenwerking kon ontstaan. Omdat wij ons privatelabel whkmp’s own al aan het ontwikkelen waren, zou dit project met i-did hierbij mooi aansluiten. We hebben van restpartijen van diverse merken een serie accessoires laten maken in het handschrift van whkmp’s own.

In het persbericht staat dat ook bij Wehkamp elk seizoen kleding onverkocht blijft, gaat het daarbij om enorme aantallen?

“Nee, niet om enorme aantallen. Als online retailer kopen we sowieso niet grote aantallen stuks in. Het aantal onverkochte items blijft hierdoor beperkt, maar dat wil niet zeggen dat we daar niets meer mee moeten of kunnen doen.”

Zit er een tijdslimiet aan dit project?

We zijn de samenwerking aangegaan met het idee dit voor langere tijd te doen.”

Wanneer is het wat u betreft geslaagd?

“Aan de ene kant als we een mooie collectie online krijgen, die doelstelling kunnen we wat mij betreft afvinken, want het is een mooie collectie. Daarnaast hoop ik ook dat het voor de consument interessante en relevante items zijn, kortom, dat het populaire items worden. Aan de andere kant zou het fantastisch zijn als meer bedrijven ons voorbeeld volgen.”

Wordt de ‘nieuwe’ kleding ook online bezorgd?

“Ja, wehkamp.nl is sinds 2008 een 100% online warenhuis. Ons volledige assortiment van zo’n 180.000 producten van ruim 1200 merken staat online en wordt thuisbezorgd of op een van de 1000 DHL servicepunten. Ook de tassencollectie die we in samenwerking met i-did hebben ontwikkeld.

Volg mij op instagram @georgettekoning

Foto: Mariske Krijgsman voor i-did

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.