Top menu

De muze en de Cartier tas

Bij Cartier denkt iedereen aan juwelen, tiara’s en horloges.

Dat het Franse luxelabel, opgericht in 1847 door Louis François Cartier (1819-1904), ook sterk is in tassen blijkt weer uit twee nieuwe collecties: de Jeanne Toussaint-lijn met elegante damestassen en de ingetogen Louis Cartier-lijn met één ruime reistas en een briefcase.

Tassen deden overigens al vroeg hun intrede bij Cartier en waren ooit het domein van de artistieke Jeanne Toussaint (1887-1976) die begin jaren dertig verantwoordelijk was voor het ontwerpen van tassen, klokken en later ook juwelen. Deze Belgische, een flamboyante socialite, en goede vriendin van Coco Chanel, bedacht ook de beroemde Cartier panter. Dat de panter vroeger al avondtassen sierde, is te zien in een enorm archief, boven de Parijse Cartierwinkel in de rue de la Paix. Daar staan vergeelde kasboeken met bestelling van prinsessen en tsaren, gipsafdrukken van gedetailleerde tassenhengsels, en minutieuze ontwerptekeningen.

Opvallend in de nieuwe Jeanne Toussaint-collectie is een glad metalen plaatje aan een kettinkje, dat ook zit in de tasjes uit 1933, en waarop de bezitster haar initialen kan laten graveren. In de kloeke ‘2 Handle Bag’ (€ 11.500, oplage van slechts 50 exemplaren) refereert het handige schoenenvak met rits in de bodem, aan een reistas uit 1927. Voor de mannen is er de reistas ‘24 Hour Bag’ uit de Louis Cartierlijn (€ 3150) met diamantvormig logo geïnspireerd op Cartiers eerste logo uit 1847.

Jeanne Toussaint-tassen zijn verkrijgbaar in materialen naar wens. Cartier P.C. Hooftstraat 132, Amsterdam.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.