Top menu

Zondag Coiffure Awards: hairstylist Tyler Johnston frunnikt graag

Toegeven, zelf had ik tot twee jaar geleden nog nooit gehoord van de Coiffure Awards, de meest prestigieuze prijs voor kappers en haarstylisten.

Laat staan dat ik wist dat dit een internationaal haarmode-evenement is. Vorig jaar november werd ik uitgenodigd voor de Britse editie, waar in een paar uur ontelbare kapsels in sneltreinvaart voorbij flitsten. The British Hairdresser of the Year for 2013 werd Akin Konizi met avant-gardistische grafische kapsels (foto)

Zondagavond is in de Amsterdamse Rai de Nederlandse editie, en strijden 99 genomineerden om verschillende Coiffure Awards, met als hoofdprijs de Hairdresser of the Year Award die in 2013 werd gewonnen door Agnes Westerman.

Voorafgaand aan de Londense editie interviewde ik Tyler Johnston, een van ’s werelds bekendste hairstylisten en Schwarzkopf Professional ambassadeur die ook verantwoordelijk is voor kapsels van beroemdheden. Het was Johnston die in 2001 het mohawk kapsel bedacht voor David Beckham. Zelf zul je Johnston hier nooit over horen op opscheppen. Bescheiden: “Toen ik dat kapsel bedacht, en de foto’s snel de wereld over gingen, was het niet dankzij mij dat het kapsel bekend werd, maar door David. Hij is wereldwijd een icoon.”

Het kappervirus zat er bij Johnston al jong in. Terwijl vriendjes na schooltijd gingen voetballen, knipte Tyler in de buurtkapsalon.“Lekker aan meisjes frunniken en tegelijkertijd muziek luisteren, dat was wat ik het liefst deed. Vervolgens ontdekte ik mode, en toen werd het nog leuker”.

Tyler, je bent nu session hairstylist, wat houdt dat vak allemaal in?

“Dat ik niet werk in een kapsalon, maar ik doe shoots in studio’s, celebrities, advertorials en ik werk backstage bij modeshows. Een voorkeur heb ik niet. Ik hou van de afwisseling, het is nooit saai. Ik ben erg gelukkig.”

Waarom zijn er zoveel geweldige hairstylists in Groot-Brittannië?

“Tsja, er zijn overal wel geweldig kappers: in Parijs, LA, New York, en allemaal anders. De reden waarom we in de Uk groot zijn is dankzij de Vidal Sassoons, Toni & Guys en John Frieda’s, dat zijn grote bedrijven en verantwoordelijk voor de training van talent. Plus: vroeger had je als eerste celebrity-kapper Teasy Weasy Raymond, ook al zo’n Britse grootheid en een groot voorbeeld. De session-world, waar ik vooral binnen werk, kent ook grote namen zoals Sam McKnight. Er is in Groot-Brittannië dus op veel vlakken altijd al talent geweest.”

Waardoor laat jij je inspireren?

“Mijn grootste invloed is altijd muziek geweest, niet per se andere kapsels. Maar ik doe ook altijd veel research, laatst nog deden we een sessie in Guy Bourdin-stijl, erg glamour dus.”

Waar moet een geslaagd kapsel voor jou aan voldoen? 

“Een kapsel moet altijd modern zijn, zelfs als het vertrekpunt een retrostijl is. Ik zorg altijd dat het eigentijds is, dat er een twist is.”

Over haarproducten, waar werk jij mee?

“Onlangs breidde Schwarzkopf de Osis+ serie uit met het nieuwe Session label, een geweldige lijn waar ik graag mee werk, en geïnspireerd op producten waar hairstylists normaal mee werken, professionele producten dus. Ze zijn belangrijk en kunnen looks totaal veranderen.”

Wanneer ontdekte jij wat je kunt doen met producten?

“Vroeger, toen ik het vak leerde bij Vidal Sassoon, ging het alleen om kniptechnieken. Maar toen ik zo’n twaalf jaar geleden begon met sessie werk – wat ik nu nog het meest doe –  gebruikte ik meer producten dan ooit. Nu kan ik niet meer zonder, neem alleen al de prep-producten die een goede basis leggen voor kapsels. Je kunt er makkelijker shapes mee ‘bouwen’, omdat die basis er is.”

En wat zou een consument moeten gebruiken?

Van het Osis+Session label is de hairspray als finishing product met instant-dry effect echt een aanrader, net als Dust it, een poeder waarmee je haar in model kan brengen en volume creëren. Wax is momenteel erg populair, net als oliën.”

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.