Top menu

Terugblik highlights FashionWeek Amsterdam

Wespentailles en volslanke modellen

We hebben het overleefd, de twintigste editie van de Amsterdamse modeweek! Was je er niet bij, dan heb je dit gemist: couturier Edwin Oudshoorn toverde zijn showlocatie, het industriële transformatorhuis van de Westergasfabriek om tot een sprookjesachtige tuin en schonk een glaasje champagne. Humor: de performance van Maison the Faux. Dit gloednieuwe ontwerpcollectief uit Arnhem showde barokke trashmode en liet een regen van glitter uit de lucht vallen. Terwijl het publiek toekeek, veegden ze zelf alles op. Adembenemend: de strak in het korset geregen modellen van Dennis Diem en Edwin Oudshoorn met wespentailles doorsnee ontbijtbordje. Pluim voor Ratna Ho die voor prachtige volslanke modellen had gekozen.

Papavers en irissen

De complimenten voor Jef Montes die al zijn stoffen zelf had gemaakt en een week deed over elke outfit. Stressbestendig: David Laport die vlak voor de show verse papaverbloemen plakte op naakte modellenlijven en kleding, met bisonkit. Nog meer blommen, maar dan gezeefdrukt op zijde bij Mattijs van Bergen, die met toestemming van de directeur van het Van Gogh Museum mode maakte van de beroemde irissen, zonneblommen en bloesems. Flashback: met Aziz naar de Gaultier-jaren negentig met mannen in jurken en kanten panty’s. MariaLux verraste naast nonchalante damesmode met een heerlijk parfumflaconnetje. Off schedule showden Arnhemse derdejaars modestudenten hun Collectie Arnhem met kleding gedrenkt in het parfum Eau de la Mode. Was het nou een accessoireshow of modeshow, vroeg het SuperTrash publiek zich af in Sugarcity ergens tussen Haarlem en Amsterdam.

In de wolken met Spijkers en Spijkers

Tijdens de modeweek kwamen ook talloze musthaves voorbij. Zoals de wolkenjurk met bijpassende wolkentas van Spijkers en Spijkers. Een glanzend gouden doorgestikt bikerjack van MaryMe-JimmyPaul. Nauwsluitende jurken met romantische borduursels van Edwin Oudshoorn, en doe zijn lange tartan meerminjurk er maar bij. Alle opwaaiende plissérokken van David Laport en dan in het bijzonder die citroengele (foto). De hybride parka/hoodie-jas van Ilja Vissers Ready to Fish-lijn. Sneakers van tweed, o nee, dat was bij Chanel in Parijs. Als kers op de taart: een trouwjurk als een witte wolk tule van Dennis Diem.

Tot slot

27 centimeter, zo hoog waren de hoogste schoenen van de modeweek. Gelukkig, er gebeurden geen ernstige ongelukken. Stel, een model had iets gebroken, hoe zit dat dan met de verzekering, betaalt de ontwerper of de Fashionweek? Vroeg ik me onder andere af bij de shows van Winde Rienstra en Dennis Diem. Sommige mensen schijnen het spannend te vinden, modellen als evenwichtskunstenaressen. Mij leidt het vooral af, en omdat het tempo meteen tergend laag ligt, ga ik me vervelen. Hoge hakken of niet, toch hadden de modellen van Dennis Diem de pas er behoorlijk in en voerden een hakkenact op door drie keer expres een dramatische val te maken, iets wat niet iedereen in het publiek door had.

Maar alle gekheid op een hakje, hakken mogen heus hoog zijn, mits de schoenen solide gemaakt zijn zodat het de modellen niet al te veel energie kost om rechtop te blijven.

Gerelateerde Artikelen:


Een reactie op Terugblik highlights FashionWeek Amsterdam

  1. Miranda Koelemeijer 7 februari 2014 om 21:54 #

    Hi Georgette, leuk om te lezen dat je de volslanke MaxiMe Modellen Paula en Bo prachtig vond