Top menu

Arnhem Mode Biënnale stopt

Het doek is gevallen voor de Arnhem Mode Biënnale, dat meldt De Gelderlander vandaag. De Arnhemse krant schrijft dat de reden een tekort is van 160.000 euro op de begroting van de organisatie na de laatste editie van het evenement. Het college van burgemeester en wethouders vindt de huidige formule van de Mode Biënnale ‘niet langer houdbaar’, nu blijkt dat er na MoBA13 een tekort van meer dan anderhalve ton overblijft.

Omdat veel van dat geld bestemd is voor lokale bedrijven die voor hun diensten niet door Moba betaald zijn, zal de gemeente het tekort aanvullen.

Nu al zeker is volgens De Gelderlander dat editie 2105 van Moba niet doorgaat. Wel zijn er  plannen om een ander mode-evenement te ontwikkelen, maar dat zal niet plaatsvinden voor 2016.

Moba zegt in een persbericht dat de organisatie er niet in geslaagd is om het tekort van de vorige editie weg te werken. Moba 2011 eindigde met een schuld van 225.000 euro, die ook toen door de gemeente is betaald.

Moba vindt zelf dat het evenement, ondanks de korte voorbereidingstijd van directeur Lidewij Edelkoort, een programma had op “hoog internationaal niveau”.  Alles is volgens het persbericht goed gegaan, behalve “het aantal betalende bezoekers en de verkoop van kalenders en mini-catalogi”. Vooraf sprak Edelkoort nog over 35.000 tot 40.000 bezoekers. Dit jaar zouden er 28.000 zijn geweest, maar die hebben lang niet allemaal betaald. Iedereen die een (gratis) onderdeel van de Biënnale bezocht telde mee. Het aantal verkochte kaarten heeft Moba niet gespecificeerd.

Het bestuur van de Moba onder leiding van Annelies Verstand-Bogaert heeft de grondleggers – provincie, gemeente en Artez – geadviseerd “de financiële en organisatorische basis van de modebiënnale” te versterken en Moba 2015 niet door te laten gaan.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.