Top menu

Mode voor believers

Gewaagd? Jurken met afbeeldingen van de Heilige Antonius of de Madonna met kindeke Jezus op een sweater? Ook in de mode is het oppassen met religieuze uitspraken. Zo bewoog Karl Lagerfeld zich een jaar of tien geleden op glad ijs met een jurk met een patroon van decoratieve Arabische tekens. Natuurlijk, er school niks kwaads achter het couture-ontwerp, maar om niemand te kwetsen werd het na de show meteen uit de collectie gehaald.

Riccardo Tisci, die voor Givenchy al enkele seizoenen de heilige Madonna vereert, lijkt het pad te hebben gebaand voor Dolce & Gabbana. Voor deze winter durft het Italiaanse duo het aan met een complete collectie heiligen geïnspireerd op de kerkelijke kunst in de Kathedraal van Monreale op Sicilië.

Zie het zo, de arbeidsintensieve Byzantijnse mozaïeken lenen zich helemaal voor het exquise handwerk waar Domino Dolce en Stefano Gabbana zo dol op zijn, en die ze met ons willen delen. Meer moeten we niet achter de ontwerper zoeken.

De slechts tiendelige collectie van Alexander McQueen (Sarah Burton was hoogzwanger van een tweeling, vandaar) had geen enkele sacrale verwijzing. Toch straalden de bewerkelijke jurken een zeker geloof uit. Burton gelooft namelijk in vakmanschap. De interesse voor oude ambachten en tijdrovende technieken kan zich de laatste jaren verheugen om belangstelling van een jonge generatie ontwerpers. Het is niet zomaar een trend, het heeft te maken met de heilige overtuiging dat handwerk nooit verloren mag gaan. Amen.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.