Top menu

Schuim-rubriek Parool nu in boekvorm

Een paar dagen geleden schreef ik onderstaand stukje, bij het nalezen dacht ik ach best flauw en nogal een lokaal verhaaltje.

Op de radio hoorde ik vanmorgen iemand zijn boek aanprijzen, toevallig, laat het nou net die iemand zijn waarover mijn column gaat. Zo te horen is hij het helemaal met mij eens. Vandaar, alsnog het stukje

In Het Parool staat dagelijks een column: Schuim. Verslaggever bezoekt feestelijk evenement – de lancering van een horloge, modefeest, boekenbal, opening van een expo, opening van een envelop. Het Schuimpje fotografeert bezoekers, plaatst de leukste foto’s in de krant, zet er lollige onderschriften onder, en beoordeelt het feest met sterren – van een tot vijf. Amusant.

Flink wat Schuimpjes schuimden de afgelopen jaren door Amsterdam. Het voorlaatste Schuimpje dat het Parool op pad stuurde was nogal dwars, begon cultureel verantwoord met bijvoorbeeld de onthulling van een dichtregel van Ramsey Nasr, opvoeringen van de Griekse klassieken, een lezing over de invloed van Goethe op het impressionisme. Vaak vond het intellectuele Schuimpje het maar niks, en kon er slechts één ster van af.

Volgens mij greep de redactie toen in: kom op joh, strooien met die sterren! Het intellectuele Schuimpje gehoorzaamde. Schuimpje verzeilde steeds vaker in het zwaar door de pr geregeerde modecircuit. Gretig nam hij alle uitnodigingen aan. De sterren vlogen de Paroollezers om de oren, maar Schuimpje werd steeds triester. Hij stopte, veel goodie-bags rijker, dat dan weer wel.

Het huidige Schuimpje en ik krijgen vaak dezelfde uitnodigingen, helaas kan ik niet elke keer. Vorige week, op de Vogue-afterparty onder de bogen van het Rijks, moeten zich dan toch onze paden hebben gekruisd. ’s Morgens blogde ik over twerkende dames en plaatste een foto van een stel verlaten Louboutins. ’s Middags las ik in de krant dat Schuimpje had hetzelfde gezien.

Of ik voor Het Parool bij een lancering wilde zijn, vroeg een pr-agent me laatst. Voor ik kon antwoorden vertelde hij dat Schuimpje vast ook present zou zijn.

Ja, hij was blij met dit Schuimexemplaar, die vond alles te gek. Tot grote tevredenheid van zijn klanten.

Misschien moet de redactie weer eens ingrijpen. Er zijn vast nog wel wat ongesubsidieerde culturele clubjes die wat publiciteit kunnen gebruiken.

Aanvulling: De naam van het intellectuele schuimpje is iets met Frans, zijn boek heet iets met Klatergoud. Binnenkort in de ramsj.

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.