Top menu

Mode anders van Elisa van Joolen

Vanavond presenteert Elisa van Joolen haar project 11’’ X 17”. Ze doet dat in stomerij Multi-Clean in de Amsterdamse Bosboom Toussaintstraat. Een stomerij? “Dat is een plek waar kledingstukken naar toe gaan die als nieuw weer naar buiten komen. Het lijkt op mijn project.”

Je hebt vorig jaar een master gehaald aan de Parsons The New School of Design in New York.  

Het was een bijzondere ervaring. New York was altijd een droom voor mij. Ik had een vol lesprogramma, heb veel onderzoek gedaan en was research assistent van Pascale Gatzen, zij gaf les in mode en heeft een nieuwe opleiding opgezet; kleding maken vanuit een andere manier dan normaal. Er wordt veel kleding gemaakt, hoe zou het zijn als bijvoorbeeld kleding van verschillende merken in één collectie komt? Ik heb onderdelen van sweaters van verschillende merken gecombineerd tot een uniek ontwerp.

Hoe heb je dat gedaan?

Ik heb bijvoorbeeld stukken stof – bijvoorbeeld het formaat tabloid 11” x 17” –  uit kleding gehaald en vervolgens met een zelfbedachte techniek weer in sweaters ‘geplakt’. In een Rockwell by Parra sweater zit een stuk van een blouse van Monique van Heist en een logoloos shirt. Ik heb ook sneakers van Nike en Converse binnenstebuiten gekeerd.

De ontwerpen zijn draagbaar?

Ja, de kleding moest weer onderdeel worden van de kledingkast in plaats van een object.

Wat is de prijs van een sweater?

Oeh, ik werk al aan dit project sinds februari, dat weet ik nog niet.

Je vertelde dat New York zo bijzonder is voor je, waarom?

Het is een ongelofelijke stad waar van alles gebeurt, de mooiste concerten, tentoonstellingen en theater. Overwhelming. Vaak wist ik niet wat ik moest kiezen. De stad heeft me goed gedaan; de zaadjes voor mij collectie zijn geplant in New York.

 11” X 17” en Invert Footwear – “een inside out perspectief op branding” –  is te bezichtigen vrijdag van 9.00 tot 18.00 en zaterdag van 9.00 tot 13.00. Bosboom Toussaintstraat 1. www.elisavanjoolen.com

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.