Top menu

Mysterieuze mode en Eva met een piemel in het Afrika Museum

Gisteren opende Goddelijk en Griezelig, een expositie over Het Geheim van de Slang in het Afrika Museum in Berg en Dal (bij Nijmegen) met een breed scala aan slangenvoorstellingen. Het is tentoonstelling met vreemde slangencombinaties, van het beroemde schilderij Lilith van John Collier, eigentijdse tekeningen van Iris van Dongen, slangenstoelen ontworpen door Niki de Saint Phalle tot een spraakmakende installatie van Bas Kosters en meer mode. Carlo Wijnands, fashion consultant en programmadirecteur van de Amsterdam Fashion Week, nodigde de modevormgevers uit.

Hoe kwam het museum op het onderwerp Carlo?

Slangen komen veel voor in de Afrikaanse kunstcultuur, en dat idee heeft het museum heel ambitieus doorgetrokken naar beeldende kunst en mode. Mode en kunst wordt tentoongesteld alsof je door een slang loopt, en….

ho…. door een slang lopen?!?

Er is een auditorium en daar heeft het museum kronkelende gangen inclusief wervels in gemaakt. Spectaculair.

Je bent door het museum gevraagd om je over de mode te ontfermen, hoe heb je dat aan gepakt? Heb je ontwerpers gevraagd: ‘hebben jullie nog iets engs in de kast hangen?’

Aanvankelijk wilde het museum zelf het modedeel voor zijn rekening nemen, maar ze kwamen er niet uit, toen hebben ze mij gevraagd. Zin in oude collecties te  duiken had ik niet, voor het modepubliek is dat ook zeker niet interessant. Toen bedachten we om ontwerpers outfits te laten maken, de ontwerpers reageerden hartstikke enthousiast.

Bas Kosters heeft zelfs een installatie gemaakt toch?

Ja, ik heb hem gevraagd omdat hij goed installaties kan maken met een twist– en ook niet onbelangrijk, hij dingen op tijd klaar heeft. De opdracht was, maak een installatie over Adam en Eva. Het zijn een transgender Adam & Eva geworden! Heel grappig, Adam met een kut en Eva met een lul. En er hangt ergens een hele grote appel.

And Beyond heb ik ook gevraagd, eerder hadden zij de Voodoo-collectie gemaakt, mijn vraag was om daar op voort te borduren, en daar een showpiece van te maken. Dat is gelukt. Claes Iversen heeft vrouwelijkheid en mannelijkheid in één outfit gebracht, denk aan een zwaar geborduurde jurk die uitmond in een mannen bovenstuk. Iris van Herpen heeft haar slangenjurk opnieuw gemaakt, want het origineel staat momenteel in het Groninger Museum.

Er zijn schoenen van Jan Jansen, sieraden van de Gem Kingdom en outfits van Mada van Gaans en Dennis Diem hebben ook flinke outfits gemaakt. Iedereen heeft een aardige budget gehad haha

Dus allemaal op naar het Afrika museum!

Ja, het ziet er echt fantastisch uit. Ik kom uit die regio vandaan hè. Ik  heb een thuisgevoel, jaa ik ben er vroeger veel geweest met de familie, zoveel was er niet, en er is een heel grote tuin met allemaal van die Afrikaanse hutjes enzo.

De tentoonstelling Goddelijk en Griezelig – Het Geheim van de Slang is te zien in het Afrika Museum t/m 4 november 2012. Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal. www.afrikamuseum.nl

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Een reactie op Mysterieuze mode en Eva met een piemel in het Afrika Museum

  1. Merel | Modeplaza 19 april 2012 om 14:01 #

    Gatsie! Heel vreemd dit. Lijken wel slangen!