Top menu

Tribal galore in mode & museum

Er zijn van die trends die om de zoveel tijd in volle hevigheid terugkomen. Deze zomer is dat naast een onvermijdelijke bloemenzee de eveneens bonte tribalprint, ook bekend als wax-stof; waarvan de geschiedenis teruggaat naar ruim honderd jaar geleden. Toen, en nu nog, was het Helmondse bedrijf Vlisco de belangrijkste leverancier van de kleurige dessins voor de West-Afrikaanse markt.

Deze ‘typisch Afrikaanse’ prints zaten om te beginnen al volop in de gastcollectie van Marni voor H&M. Vorige maand vlogen de zijden jurkjes met etnische bedrukking in recordtempo uit de rekken. Karl Lagerfeld gebruikt de prints in een reclamecampagne waarin het klassieke rechtvallende Chaneljasje de hoofdrol speelt.

De tribe vibe overheerst deze zomer ook in de Burberry Prorsum collectie; de catwalklijn van het Britse Burberry dat onlangs een tweede winkel opende in Amsterdam met een oppervlak van zeshonderd vierkante meter, drie etages en meerdere videowalls waarop de laatste zomershow continue voorbij flitst. Eyecatchers uit die show waren niet de bekende kakikleurige trenchcoats van sterk gabardine met een onderscheidende ruit, maar trenches met de felgekleurde artisanale Afrika-print die ook rokjes en tops sierden.

Heel veel van die fantasierijke stoffen zijn momenteel te zien in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. De expositie Six Yards Guaranteed Dutch Design laat zien dat Vlisco stoffen niet alleen geliefd zijn in Afrika, maar dat ‘guaranteed Dutch Wax’ regelmatig opduikt in zowel mode, kunst, vormgeving en fotografie. Op de Afrikaanse markt krijgen de bijzonderste stoffen al snel een bijnaam. Berucht is Six Bougies, populair bij mannen die ermee aangeven dat ze zich een dure auto kunnen veroorloven, en geliefd bij dames die gekleed in die stof aangeven dat ze wel zes mannen aan kunnen.

 

Six Yards Guaranteed Dutch Design, t/m 6 mei. www.mmkarnhem.nl. Met werk van Yinka Shonibare, Kara Walker, Ellen Gallagher, Wangechi Mutu, Fatimah Tuggar, Viviane Sassen, Lucy Orta, Hans Eijkelboom, Seydou Keïta, Andrea Spotorno, Meschac Gaba, Bodys Isek Kingelez, Collectie Arnhem, Harvey Bouterse, Acne, Marga Weimans, Querijn Maurits Ver Huell,  Dries van Noten, PETROUManen en Vlisco designers.

Eerder gepubliceerd in FD Persoonlijk

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.