Top menu

Pauline van Dongens zonnecellenparka

Ze is al een tijdje van de catwalk verdwenen. Maar stil zitten doet Pauline van Dongen – specialiteit: wearable technology – allerminst.

Dit weekend wordt Van Dongens nieuwste ontwerp – een slimme parka voor personeel van de Waddenvereniging – gelanceerd op Vlieland, tijdens het popfestival Into the Great Wide Open.

Pauline, kun je uitleggen wat de parka-wensen waren? En waarom een parka?
“De Waddenvereniging heeft mij grotendeels vrij gelaten. Ik vond het belangrijk om te kijken naar de manier waarop het ontwerp gebruikt zou worden, namelijk door mensen met een avontuurlijke outdoor mentaliteit, die lange tijd in weer en wind, en bovendien omring door water, op pad zijn. Daarom hebben we uiteindelijk gekozen voor een parka. De zonnecellen in de parka zijn de meest efficiënte dunne filmpanelen ter wereld. Ook bij bewolkt en grijs weer genereren ze voldoende energie. Het paneel is op een modulaire manier geïntegreerd; je kan het met drukknopen vastzetten aan de zak op het voorpand, maar ook opbergen in een zak aan de zijkant van de jas.”

Hoe uniek is dit ontwerp?
“De parka is speciaal ontworpen en ontwikkeld met het oog op de omgeving en omstandigheden waarin het gedragen en gebruikt wordt. Ze zijn gemaakt in Italië en vervaardigd van een stevige waterdichte canvasstof die geweven is met garens van gerecyclede jeans. Die garens zijn van Blue Loop Originals, een Nederlands bedrijf. De jas heeft een stoere uitstraling, mede door technische details als waterproof ritsen, voering van zwarte mesh en met matte zwart tape gesealde naden. Met deze jas laten we zien dat een kledingstuk met geïntegreerde elektronica er niet altijd futuristisch uit hoeft te zien, maar juist ook toegankelijk en draagbaar kan zijn.”

Je wearable technology collectie groeit aardig. Wat ontbreekt nog?
“Inmiddels richt ik me niet alleen op het ontwikkelen van prototypes maar kijk ik verder om te zien hoe we mijn ontwerpen op grotere schaal kunnen realiseren. Daarom is het in dit stadium belangrijk om te zien hoe de markt zich ontwikkelt. Voor mijn recente project Phototrope – een sportswear shirt waarin licht geïntegreerd is zodat je als hardloper/fietser in het donker zichtbaar bent – zie ik op korte termijn al commerciële haalbaarheid. Er is veel interesse.
Ik denk dat ik mijn eigen, unieke plek heb gevonden in het creëren van verbindingen tussen technologie en textiel, waarbij ik de balans weet te bewaren tussen functionaliteit en esthetiek. Ik blijf me het liefst bezighouden aan de R&D-kant en altijd met verschillende soorten innovaties. Waar ik nu op hoop, is dat modehuizen willen deelnemen aan deze ontwikkelingen. Ik wil graag samen met hen een product ontwikkelen dat we naar de markt kunnen brengen.”

Waar werk je nu aan?
“Een onderzoek op het gebied van computational fashion. Ik kijk hoe we aan de hand van 3D-scannen, met volgens algoritmes geprogrammeerde patronen en digital manufacturing kleding kunnen maken die ontworpen is voor een specifieke drager. En die ook nog gecustomized kan worden naar persoonlijke voorkeuren. Ik ben heel erg gedreven door het idee dat we het gedrag van materiaal en de interactie met lichaam en omgeving kunnen programmeren. De eerste resultaten zullen tijdens de Dutch Design Week geëxposeerd worden in het Klokgebouw.”

De parka-lancering is op Vlieland op Into the Great wide open. Wat krijgen festivalbezoekers hier van mee?
“Zij kunnen deelnemen aan de waddenexcursies die de Waddenvereniging tijdens het festival dagelijks organiseert, en de parka testen. Ik geef op zondag een presentatie tijdens het programmaonderdeel Welcome to Tomorrow, waarbij ik en andere sprekers het publiek meenemen naar de toekomst.”

Foto: Jan-Willem Bullee W75.nl

Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.