Top menu

Vlijmscherp, en straks ook te betalen

Na bijna een maand lang shows en modepresentaties sluit stijlplatform Boutyq vanavond af met Jan Boelo, Franciscus van Benthum, Jeroen van Tuyl en het Britse Unconditional.

Robotica, Dragontech, Horse power, Armoured, Swordsman. De namen van de collecties van Jeroen van Tuyl geven het al aan, hij maakt geen mannenkleding voor watjes. Cut the crap – recht voor zijn raap – zo zijn alle ontwerpen, net als Jeroen van Tuyl zelf.

Uitgesproken, sterke mannen, die ziet de in Rotterdam woonachtige Van Tuyl (1971) het liefst in zijn ontwerpen lopen. Nederlands best geklede dichter Jules Deelder is fan en moet volgens Van Tuyl maar snel weer eens langskomen om de wintercollectie voor 2011 bekijken die vanavond wordt getoond in Loods 6 op het KNSM-eiland.

Van Tuyl heeft zin in vanavond. De Boutyq-organisatie die het evenement voor de vierde keer organiseert, benaderde hem al eerder, maar toen kwam het niet uit, Van Tuyl was net vader geworden. Om die reden sloeg hij ook enkele shows over in Parijs waar hij in 2005 voor het eerst toonde en een naam heeft opgebouwd. Zijn shows worden bezocht door internationale modejournalisten van Vogue, GQ,  Esquire en Fantastic Man.

Het label Jeroen van Tuyl bestaat nu tien jaar. Na zijn afstuderen in 1998 aan de Arnhemse kunstacademie, en na een kort uitstapje in de vrouwenmode, richt van Tuyl zijn mannenlabel op. Doel: collecties maken, tonen en verkopen in Parijs. Dat dit moeilijker is dan het klinkt, was hem al duidelijk gemaakt op de academie. En ervaarde hij ook in de praktijk tijdens stages bij Dirk Bikkembergs, Alexander van Slobbe en de Britse Joe Casely-Hayford.

Terugblikkend op zijn ruim tienjarige bestaan concludeert Van Tuyl dat hij altijd heeft kunnen doen wat hij wilde. Een van de hoogtepunten was verkopen aan het Russische warenhuis Tsum, dat na een aantal seizoenen inmiddels zijn ontwerpen niet meer verkoopt. De crisis die drie jaar geleden inzette heeft daar mee te maken.“Iedereen heeft zich sindsdien moeten aanpassen aan de markt”, zegt Van Tuyl. Zelf lanceerde hij “Van Tuyl”, een betaalbare breigoedcollectie voor mannen en vrouwen. Een logische stap, want voor zijn mannenlijn maakte hij immers ook al truien. Daar werd goed op gereageerd door winkels maar ook door vrouwen die zin hadden in een Van Tuyl trui of vest van zacht merinowol.

Van Tuyls volgende stap – de contacten met de producent zijn al gelegd – is het aanvullen van zijn breigoedcollectie met een betaalbare pakkenlijn. Hiermee volgt hij de strategie van collega-ontwerpers  Francisco van Benthum, die vorige jaar twee goedkopere sublijnen presenteerde, en Sjaak Hullekes. “Mijn eerste lijn is gewoon te duur voor de meeste mensen, klaar. Wil je in Nederland verkopen dan is een betaalbare lijn onontkoombaar. Voor hoogsegmentmode zijn hier gewoon te weinig winkels.”Van Tuyl blijft zijn eerste kostbare lijn – die duurder is omdat deze geproduceerd wordt in Nederland en België en gemaakt wordt van kwalitatief hoogstaande stoffen – presenteren in Parijs. “De markt is er, er zijn steeds meer mannen met interesse in mode. Naast jeans grijpen ze vaker naar gelegenheidskleding.”

 

Het publiek ziet vanavond onder andere vlijmscherp gesneden pakken – letterlijk – want Van Tuyl liet zich voor de wintercollectie inspireren door scherven. Van Tuyl ontwikkelde het mozaïekachtige schervenpatroon met vormgeefster Kiki van Eijk en EE Labels die de stoffen produceerde. Het patroon komt terug in zowel gezeefdrukte prints als in geweven stof in pakken, overhemden, dassen en sjaaltjes. De Rotterdamse sieradenontwerpster Martine Viergever – bekend van no-nonsense juwelen als een verzilverd broodzakclipje – maakte in overleg met de ontwerper bijpassende hoekige kettingen van glimmend zilver. Eind van de maand verschijnt in samenwerking met het klassieke schoenenmerk Greve een schoenencollectie en een serie lederwaren zoals portemonnees en tassen, die Van Tuyl maakte met tassenlabel Vlieger & vanDam, die naam maakten met een leren tas met afdruk van een pistool.

Van Tuyl bedacht de samenwerkingen deels in het kader van zijn tienjarige bestaan, maar vooral omdat hij houdt van samenwerkingen. Eerder ontwierp hij een schoen en sportswear voor Quick. “Het leuke aan samenwerkingen,”vertelt van Tuyl, “is dat iedereen zijn expertises heeft. Voor mij als klein bedrijf vergroot het de mogelijkheden op verschillende terreinen. Inderdaad, andere ontwerpers schakelen ook creatieven in, maar geven ze niet de credits.”

En heeft de jarige ontwerper een wens voor de volgende tien jaar?  “Ik hoop dat meer mensen mijn kleding gaan dragen”, zegt Van Tuyl met een lach.

www.jeroenvantuyl.com VANDAAG IN HET PAROOL

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.