Top menu

De conclusie: AFW of AFFW

 

Gisteren, tijdens de laatste dag van Amsterdam Fashion Week, stonden er vijf shows geprogrammeerd. De lancering van ByDanie, het nieuwe label van modeondernemer en stylist Danie Bles met geijkte rock chickstijltje. Bles kleedt onder andere Silvie – ex- Van der Vaart in up-to-date designersetjes. Mannenmodeontwerper Allan Vos toonde ondefinieerbare ontwerpen. Winde Rienstra, bekend van jurken met een hoog kunstnijverheidsgehalte en een minder goede pasvorm, verpeste haar show door – daar zijn ze weer – instabiel schoeisel. Bewakingspersoneel moest de modellen bij hun gang over catwalk ondersteunen, dat kan echt niet. Het jonge mannenmerk Cold Method showde een collectie voor de doe-maar-gewoon-man (die doet dan al gek genoeg).

Gelukkig was er nog de afsluiter van de avond en de modeweek: de afstudeershow Lichting gesponsord door G-Star Raw. Voorbij kwamen dertien aanstormende talenten afkomstig van de zeven Nederlandse modeacademies. Doel is een brug slaan tussen de academies en de mode-industrie. Op de buzz rondom de openingsavond na, leeft de Lichtingshow het meest van alle shows op de modeweek, want het is een uitstekende graadmeter voor talent. De modeprijs is ook interessant voor het zaalpubliek vanwege de directe feedback van een internationaal panel. “Ik heb niets teleurstellend gezien, niets dat saai was”, jubelde moderedacteur Alexander Fury van de Britse krant The Independent meteen na afloop. Hij zat er niet ver naast. Uitschieter was de mannencollectie van Katrien Baay (Willem de Kooning Academie Rotterdam) met opzettelijk lullige mannenkleren, zoals hoog opgetrokken broeken.

De terechte winnaar, gekozen door het internationale panel en het publiek, was Henriëtte Tilanus (foto links), afgestudeerd aan ArtEZ Arnhem. Tilanus maakte indruk met een damescollectie vol zelfgemaakte stoffen, van met de hand tot ruit-patroon gebleekte denim die ze verwerkte tot een elegant pak, tot tops van goedkope plastic bloemen met een luxe en ruimtelijk effect. Origineel en draagbaar.

De conclusie na vijf dagen mode in Amsterdam is dat schaarse hoogtepunten – Claes Iversen (foto rechts) met zijn hebberigmakende jurken, de scherpe mannencollectie van Francisco van Benthum, en de intrigerende prints van Marga Weimans – overschaduwd werden door confectie die al in de winkels hangt, gekunstelde debuutcollecties en op effect beluste leve-de-lol-mode.

Of herdoop de AFW tot Amsterdam Fashion Feest Week, dat is vast een lucratief verdienmodel, of haal de bezem door het programma. Ga terug naar een week als springplank voor talent. De modeweek blijft een fantastisch initiatief, de Westergasfabriek een toplocatie, het zou jammer zijn als het verschil met het zomerse theaterfeest de Parade nog kleiner wordt.

Vandaag in Het Parool

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.