Top menu

Met de NS naar AFW, en ‘hakkenproblemen’

 Tot nu toe kende niemand ze. Maar gisteren waren MaryMe-Jimmy Paul de feestelijke afsluiting van de eerste avond van de Amsterdam Fashion Week. Ze zorgden in elk geval voor een feestelijk spektakel met modellen uitgedost als Japanse manga-meisjes met lila vlechten en minirokjes van dons.

De negentiende editie van de halfjaarlijkse modeweek vindt plaats op het Westergasfabriekterrein in de Gashouder, met plek voor ruim twaalfhonderd bezoekers en in het kleinere naastgelegen Transformatorhuis. Het evenement sluit dinsdagavond af met Lichting, een modewedstrijd voor afgestudeerde studenten. Verwacht worden in totaal rond de 20.000 modeliefhebbers. Nieuw is dat het evenement niet meer alleen toegankelijk is voor modeprofessionals, pers, en relaties – heel veel relaties – maar dat de NS ‘spoordeelwinkel-klanten’ de kans biedt om zondagmiddag een show bij te wonen van ontwerper Tony Cohen.

De opening van de Fashion Week werd verzorgd door Spijkers en Spijkers (foto: backstage opening). De Arnhemse tweeling showde niet hun eerste lijn, die sinds kort is ontdekt door Koningin Màxima, die vorige week werd gespot op in een kleurrijk Spijkers en Spijkers ontwerp, maar de tweede betaalbare lijn SiS-lijn. Vlak voor de show begon gaven Truus en Riet Spijkers nog even een interview aan Wehkamp.nl. het postorderbedrijf dat de collectie vanaf augustus gaat verkopen. “Neuh,” zei Riet Spijkers voor de show “echt zenuwachtig ben ik nooit vooraf, wel wat gespannen.” Ze mompelde nog iets over “hakkenproblemen”.

Had ze het maar niet gezegd. De show, geïnspireerd op een jonge Brigitte Bardot – toen die nog brunette was – werd voor enkele modellen een drama vanwege hele mooie, maar wankele hoge hakken en waardoor er heel wat werd afgezwikt. “Echt zielig,” merkte iemand op. Dat had deze opgewerkte collectie vol met onschuldige bloesjes met BB-ruitjes en frisse doorknoopjurkjes niet verdiend.

Na deze commerciële collectie volgde een intermezzo met Individuals, het modelabel van de studenten van het Amsterdam Fashion Institute. In het Transformatorhuis toonden muurprojecties beelden van wat achter de schermen van de show gebeurde.  In de ruimte stond het publiek achter hekken en droegen modellen overwegend witte lange silhouetten ‘besmeurd’ met rode verf.

Experiment, commerciële mode, knaldolle feest-outfits, de diversiteit die gisteren op een avond voorbij kwam was zeker lovenswaardig, maar kwalitatief bleef het nog een beetje hangen in middelmaat. Met nog drie dagen te gaan zal daar met al die interessante namen op het programma zeker nog iets aan veranderen.

Eerder gepubliceerd in Het Parool

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.