Top menu

Haute punk

In New York opent deze week Punk: Chaos to Couture, een expositie die de impact onderzoekt van punk op de mode, vanaf de jaren zeventig tot nu. Punk is primair een muziekstroming, maar het was ook een moderevolutie met geverfde hanenkammen, leren jacks, veel zwarte kleding en bekladde T-shirts met primitieve tekeningen en opruiende kreten. En met metalen ‘accessoires’ zoals kettingen, veiligheidsspelden en scheermesjes.

Punk is sinds de middeleeuwse ridders in harnas de meest agressieve look ooit. Stilistisch gebaseerd op het do-it-yourself-principe en met als inspiratiebron de Sex Pistols, een schepping van hun anarchistische manager Malcolm McLaren. Diens toenmalige vrouw, modeontwerpster Vivienne Westwood, bemoeide zich met de outfits van de band. Ze baseerde de punkrock-look op de kleding van bikers en  prostituees met leer, latex en bondage-riemen. Samen scharrelden ze kippenbotjes uit de afvalbakken van restaurants en naaiden die in de vorm van woorden – ‘Perv’, ‘Rock’ – op T-shirts.

Punkers veranderden de mode. Om te beginnen in Londen, maar al snel tot in de kleinste dorpen en steden, ook in Nederland.

In The Metropolian Museum of Art, komen natuurlijk de punkoutfits van Vivianne Westwood rijkelijk aan bod, maar het museum legt ook verbanden met artistieke ontwikkelingen in de kunst zoals Dada en het Postmodernisme.

De afgelopen vijf jaar lieten talloze modemerken zich inspireren door punk. Van het nette Burberry dat de beroemde trenchcoat bezaaide met vervaarlijke metalen nestels, de conceptuele ontwerper Hussein Chalayan die ‘het gat’ cultiveerde, tot het chique Chanel dat modellen met kapsels geïnspireerd op hanenkammen de catwalk op stuurde en voorzag van neppiercings, met parels, dat dan weer wel.

In New York exposeren ruim veertig ontwerpers met op punk geïnspireerde outfits. Wees voorbereid op veel gatentruien, Britse vlaggen en ladingen ijzerwerk.

Je ziet ze nog steeds, kleine groepjes die de uiterlijke punkvormen hebben overgenomen. Maar de angel is er uit. De grootmoeder van de punk, Vivienne Westwood, verkoopt al jaren modieuze veiligheidsspelden van witgoud bezet met diamanten.

Punk: Chaos to Couture. Van 9 mei tot 14 augustus. www.metmuseum.org/ Catalogus: door Andrew Bolton met voorwoord van John Lydon (a.k.a. Johnny Rotten),  $ 45. YaleUniversity Press. (foto:Chanel)

Eerder gepubliceerd in de lifestylebijlage van het FD

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.