Top menu

Yvonne Poei -Yie Kwok finalist in Hyères

Vrijdag is de kick-off van een van de belangrijkste modewedstrijden, het Festival International de Mode & de Photographie in het Zuid-Franse Hyères. Wie weet wint Yvonne Poei – Yie Kwok, ze is een van de tien finalisten. Yvonne studeerde vorig jaar af aan het Amfi, en in 2012 won ze met haar kleurrijke afstudeercollectie de G-star Raw Talent Award 2012 voor net afgestudeerde modestudenten.

Wat betekent meedoen aan Hyères voor je?

Veel! Het is een droom die uitkomt, net zoals het winnen van de Lichting. Het betekent ook heel veel werk. Ik heb mijn afstudeercollectie uitgebreid met nieuwe looks.

Als een marionet in dienst van de mode-industrie, met dat gevoel begon Yvonne destijds aan haar afstudeercollectie. “Ik heb het gevoel dat tegenwoordig het ambacht wordt vergeten en alles alleen maar draait om snelle mode. Dat staat mij tegen.”

In Yvonnes zeer bewerkelijke collectie zitten veel contrasterende materialen zoals leer, voile, gekookte wol, tule, zijde en neopreen, maar ook splitpennen en karton. Blikvangers zijn een bustier en bijzondere beenbekleding gemaakt van opgespannen draden op vlakken karton. Yvonne kiest het spanwerk als alternatief voor borduren. “De techniek komt voort uit tijdgebrek, het decoratieve effect is hetzelfde als borduren”, licht ze toe.

Yvonne maakt alles met de hand: van de grove breisels, fijne plissés tot harmonica-achtig vouwwerk verwerkt in schootjes. De ontwerpen in productie nemen is dan ook onmogelijk. Opvallend is het suikerzoete kitscherige kleurgebruik dat Kwok afkeek van draaiorgels. Surrealistische folklore-invloeden van het carnaval verwerkte ze eveneens in haar afstudeercollectie met de integrerende titel ‘We Dance Like Little Mary’s Swaying to the Symphony of Destruction’.

De modellen kregen paars en blauw haar en Yvonne voegde typische punkelementen toe, zoals bikerjacks en breisels met grote gaten. “Om het geheel een rebels tintje te geven,”

Wat verwacht je van Hyères?

Het is vooral heel belangrijk om mensen te ontmoeten. Het is dé gelegenheid om te netwerken. De exposure met Hyères is wereldwijd, met de Lichting show bijvoorbeeld is dat alleen Nederland.

Wat zijn je plannen na Hyères?

Ik heb een subsidie aanvraag gedaan om in deeltijd te gaan studeren aan de Meesteropleiding Coupeur in Amsterdam, een opleiding waar je leert kleding te maken. Ik kies voor deeltijd omdat ik tegelijkertij wil werken voor een commercieel label.

www.yvonnekwok.nl www.villanoailles-hyeres.com

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.