Top menu

Pauline van Dongen over Wool Diairies

Vrijdagmiddag opent Wool Diaries, een tentoonstelling met minicollecties van Oda Pausma, Borre Akkersdijk en Pauline van Dongen. De afgelopen maanden experimenteerden deze ontwerpers met wol in het TextielLab van het TextielMuseum in Tilburg.

Pauline van Dongen, bekend van haar experimentele ontwerpen met technische materialen, liep tot april vorig jaar stage bij Hussein Chalayan in Londen en is sindsdien bezig met allerlei projecten waarbij de focus ligt op innovatie, denk aan kleding met zonnecellen.

Pauline in de weer met wol, dacht ik toen ik je naam zag staan. Wol is toch best een nieuw materiaal voor jou?

Eigenlijk wel. Ik werk veel met natuurlijke materialen zoals zijde, leer en geweven wolvezel, in het TextielMuseum heb ik dagen lang gebreid en geweven, het was vooral heel veel uitproberen. Mijn doel was wol een technische uitstraling geven, dus niet alleen bezig zijn met vorm. Dit project heeft me trouwens geïnspireerd om zelf materialen te gaan ontwikkelen. Het zelf bedenken van eigenschappen vind ik interessant.

Ben je tevreden over het resultaat?

Ja! Een van de eigenschappen van wol is veerkracht, dat heb ik benadrukt in een wollen geweven plissé-jurk. Ik heb ook een top gemaakt waar geen naaimachine aan te pas is gekomen, en waarvoor ik passementen heb gemaakt – dat zijn koorden, en…

Verklap verder maar niets! Wat is er behalve je drie outfits te zien in het TextielMuseum?

 Elke ontwerper mocht twee of drie maken, er zijn verder veel stofstalen en alle processen zijn vastgelegd op video, we vertellen over wat we hebben gedaan en je ziet ons werken. Er hangen foto’s van Wouter van den Brink gestyled door Maarten Spruyt.

Wool Diaries is een project van Premsela (onderdeel van Het Nieuwe Instituut) en Het TextielMuseum. The Woolmark Company maakt Wool Diaries mede mogelijk.

www.paulinevandongen.nl www.textielmuseum.nl

 

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.