Top menu

Terug in de tijd met Monique van Heist

 

Een nieuw seizoen, nieuwe mode. Maar het afschrijven van die perfecte jeans of fijne jurk van vorige zomer is natuurlijk niet verplicht. Sterker nog, Monique van Heist (1972) vindt dat onzinnig. In 2004 begint ze het modelabel moniquevanheist. Braaf levert ze halfjaarlijks een nieuwe collectie. Vijf jaar later is ze als modeontwerper helemaal klaar met steeds weer een seizoensgebonden collectie en start hello fashion, een doorlopende collectie klassiekers met inmiddels 85 kledingstukken, maar ook beddengoed en zelfs een recept voor een appeltaart.

Het concept slaat aan, er zijn nu zo’n twintig verkooppunten en vijf onlinewinkels, wat redelijk succesvol is voor een Nederlands ontwerper. Maar Van Heist beperkt zich niet tot het ontwerpen van de tijdloze broek of blouse, ze heeft ondertussen ook naam gemaakt als curator van exposities als Werkstijl in Museum Rotterdam, over de invloed van werkkleding op het modebeeld.

Vanaf vandaag exposeert Van Heist in cultureel centrum Schunck, een voormalig modewarenhuis in Heerlen en in de volksmond ook wel het Glaspaleis genoemd, vanwege de glazen gevel met grote etalages. Voor VANHEISTINHEERLEN keert de ontwerper terug naar haar Limburgse roots. Ze gebruikt het rijke verenigingsleven en het uitbundige carnaval als inspiratiebron. Ze toont installaties in de etalages die ooit Schuncks handelskenmerk waren.

Het historische Schunck werd in 1935 gebouwd door architect Frits Peutz in opdracht van ondernemer Peter Schunck. Dankzij de mijnindustrie is Heerlen dan een van de welvarendste streken van Nederland. Na de sluiting van de kolenmijnen in de jaren zestig en zeventig, neemt de koopkracht drastisch af en moet Schunck sluiten.

Sinds 2009 is Schunck terug als een multidisciplinaire plek waar allerlei kunsten samenkomen. Tot verbazing van de nieuwe directeur Christie Arends kwam modevormgeving niet eerder aan bod. “Vreemd, want het warenhuis was destijds zijn tijd ver vooruit met een assortiment dat kon tippen aan de betere modezaken in Parijs, waar ook ingekocht werd. De etalages waren zo indrukwekkend dat half Limburg er voor naar Heerlen kwam.”

Tegelijkertijd is de tentoonstelling Cauzy Horizons van fotograaf Martine Stig te zien over steden in transitie.

VANHEISTINHEERLEN. Tot 4 augustus. Schunck*, Bongerd 18, Heerlen. www.schunck.nl

Eerder gepubliceerd in de lifestyle bijlage van Het Financieele Dagblad

Gerelateerde Artikelen:


, , , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.