Top menu

Winde Rienstra in het Centraal Museum & op de catwalk

Volgende week showt Winde Rienstra haar vierde collectie tijdens de Amsterdam Fashion Week, en vandaag opent in het Centraal Museum Winde Rienstra, de grenzen van de mode voorbij. Ninke Bloemberg,  mode en kostuum curator van het Centraal Museum, koos Winde Rienstra als tweede exposant van het meerjarenprogramma de Nieuw Utrecht Kamers. Winde (1981) studeerde in 2009 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In haar werk zoekt ze de grens op tussen mode en kunst, kleding en object. Haar grotendeels handgemaakte ontwerpen kenmerken zich door 3D-constructies en ruimtelijkheid en hebben een architectonische uitstraling. Haar allereerste collectie bevatte bewerkelijke ‘jurken’ van met laser gesneden houten frames en draden, die met de hand in de frames waren geregen.

Samen met het Centraal Museum heeft Rienstra een selectie gemaakt van negen stukken die de ontwikkeling in haar werk aantonen. De samenstelling laat ook zien waar ze volgens haar goed in is:  “Het handwerk, het hout, de architectonische structuren. Het is allemaal te zien,” zegt ze.

Winde vindt dat haar werk zich uitstekend leent voor een tentoonstelling vanwege de ruimtelijke vormgeving, het gebruik van ambacht en de vele details. “Tijdens een modeshow is er onvoldoende tijd voor de kijker om dit allemaal op te nemen”.

En de show?  Die wordt anders dan verwacht, een tikkeltje duister. Uiteraard komen er ook weer sculpturen voorbij met handwerk erin verwerkt, en de hakken zijn weer ijzingwekkend hoog en bijzonder.

Alle AFW-shows worden live gestreamd. Check:www.amsterdamfashionweek.com

Winde Rienstra, de grenzen van mode voorbij. De nieuwe Utrecht kamers. Tot 21 april.

 www.winderienstra.com

Door Martino Bidotti en Georgette Koning

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.