Top menu

Tisci’s waarheid, een voortvarende Tom Ford en Silvie’s tassenobsessie

TE MOOI OM WAAR TE ZIJN

Net zoals ik altijd uitkijk naar nieuwe collecties, kijk ik ook uit naar de nieuwe campagnes. Die van spring/summer 2013 zweven alweer een poosje rond in cyberspace. De eerste Christian Dior campagne onderleiding van Raf Simons blijkt wat sfeer betreft een exacte weerspiegeling van de collectie: heel licht, fris en erg bloedmooi en esthetisch. Té esthetisch? Zo veel bloemen en zo veel verantwoorde schoonheid als van renaissance-schilderijen met portretten van mensen die voor een venster zitten met een landschapje op de achtergrond. Het schuurt niet, zoals recensenten dan interessant opmerken. Maar zie ik daar een nieuw trend? Bloemschikken!

TISCI’S WAARHEID

Het campagneconcept van Riccardo Tisci voor Givenchy is echte vrienden, familie mensen waar hij van houdt. “Even though business may be sometimes at stake, true friendship can also exist”, meldt het persbericht.  Tisci’s vrienden zijn onder andere Kate Moss (als vriendin poseerde ze vast gratis, slim die Tisci), en nog een model  Mariacarla Boscono en kunstenares Marina Abramovic. Met deze door Mert Alas & Marcus Piggott geschoten campagne – getiteld Reality is back – borduurt Tisci voort (helaas borduurt hij volgende week geen couture, hij slaat een seizoen over) op ‘de echte mensen’-trend die al langer aan de hand is. Denk maar aan Alber Elbaz voor Lanvin met zijn ouwe chique besjes, en er zijn vast meer voorbeelden die me nu even niet binnen schieten. Met de Givenchy zwart-wit (ook een trend) foto’s, is niks mis en met de lichtelijk experimentele collectie met intrigerende tops evenmin (alles is afgestyled met hét accessoire van de zomer: een deels zilveren en deels transparante choker).

VOORTVARENDE FORD
Tom Ford onthulde vorig jaar tijdens het Vogue Festival in Londen dat hij drie keer per dag een bad neemt. Sindsdien denk ik steeds al ik hem zie: of hij heeft elke dag veel tijd over, of hij heeft erg goed werkende zweetklieren. Maar serieus, het kan niet anders of Ford is een ster in delegeren, al beweerde hij ook dat hij persoonlijk elk nieuw ontwerp doorpast op zijn ideale maatje 48. Hoe hij dat met zijn vrouwenmode doet? Geen idee. Maar Ford gaat met zijn collectie de catwalk op, hij deed dat natuurlijk al eerder natuurlijk toen hij voor Gucci en Yves Saint Laurent ontwierp.

In plaats van hoogst geheimzinnige presentaties, zo verdacht geheimzinnig dat je je afvroeg of er wel iets gebeurde, showt Ford volgende maand zijn vrouwenlijn gewoon in Londen tijdens de fashion week. Goed voor Londen, de modeweek daar kan wel wat buzz gebruiken, want zodra Brits aanstormend talent iets voorstelt, peren ze steevast richting het vaste continent. Ford liet overigens weten dat er wel duizend mensen welkom zijn, van Suzy en Anna tot het blogvolkje. Laat ik toevallig in de buurt zijn.

EVEN FRED CUSTOMIZEN

Inez & Matadin, Raf Simons, Walter Van Beirendonck, Bora Aksu maar ook Colette (de winkel), muzikant Damon Albarn en schrijver Douglas Coupland kregen een paar maanden geleden allemaal een maagdelijk wit Fred Perry shirt toegestuurd met het verzoek van het 60-jarige label om hun fantasie er flink op los te laten. Mijn favoriet is Christopher Reaburn. Later dit jaar worden alle shirts geveild voor de Amy Winehouse Foundation. Weten wat Inez & Vinoodh er van bakten: iets met stempels. Check zelf: www.fredperry.com/60-years-gallery

SILVIE’S CÉLINE OBSESSIE

Met al het Silvie nieuws dat voorbij kwam, viel mij vooral haar obsessie op voor tassen van Céline. Ze had ze in veelvoud, de kloeke Luggage en de Trapeze met vervaarlijk uitstekende zijkanten. Voetbalvrouwen. Met Victoria Beckham en haar ontelbare Hermèssen als voorbeeld zijn de voetbalvrouwen voor de tassenverkoop een niet te onderschatten factor. Als ik zo’n schriel voetbalvrouwtje zie dat bijna bezwijkt onder een mega designerstas waar ze opgevouwen makkelijk in past,  moet ik denken aan die geniale campagne van Marc Jacobs die Victoria Beckham zo gek kreeg dat ze zich door Juergen Teller liet fotograferen in een papieren Marc Jacobs shoppingbag (foto). Zelfspot siert Vickie, die toch al niet meer stuk kan met een volwaardige ready to wear collectie en een eigen logoloze tassenlijn. Slim, want waarom zou ze als supermerk, gratis reclame maken voor een ander merk? En wat is er gebeurd met al die Hermèssen?

GEEN KARL FEESTJE

In een vooruitblik op 2013 kondigde ik de verjaardag van Karl Lagerfeld aan, en veronderstelde dat er wel een feestje zou komen. Sinds woensdag weet ik beter. Deze week publiceerde Women’s Wear Daily een interview met een ketting aan Karlismes:

“I am not really interested in my own past, because I know everything about it.”

“I don’t listen to my voice, I listen to my inspiration.”

“With little detail, you can make a whole story.”

Over zijn verjaren onthulde Karel dat hij niet into anniversaries is, en: “I will not be touchy about the subject”. Lagerfeld mag dan in september wel net doen alsof hij er niet bij is als hij tachtig wordt, zeker weten dat alle het bladen het gaan vieren. Hij verdient het dubbel en dwars.

Lees hier mijn nieuwe Vogue blog: http://www.vogue.nl/de-week-in-fashion/blog/georgette-koning/katepedia-christopher-kane-en-prins-vintage

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.