Top menu

Yoko Ono’s nieuwe oude collectie voor Opening Ceremony

Yoko Ono heeft een mannencollectie ontworpen voor Opening Ceremony.  De 80-jarige kunstenares/weduwe van John Lennon is back on track. Karl Lagerfeld fotografeerde haar en ruim honderd andere personalities voor zijn zeer geslaagde boek The Little Black Jacket. Terwijl hij alle andere vips slechts één keer vereeuwigde, schoot hij zeven foto’s van Ono. Volgend voorjaar is in Frankfurt een grote Yoko tentoonstelling.

Terug naar de collectie. Die blijkt, als je het verhaal erachter kent, helemaal niet nieuw. Dat is ook te zien, maar het mag de pret niet drukken. De ontwerpen voor de mannenkleding dateren uit 1969. Ono schonk de schetsen toen aan John, als huwelijkscadeautje. De ontwerpen waren een ode aan zijn ‘hot bod’. Ruim veertig aar later zijn de kledingstukken, bedoeld als ode aan bepaalde delen van Lennons hotte,  sexy body, eindelijk geproduceerd.

We zien: een transparante borstplaat met belletjes en een leren halsriem. “Ring for you mommy piece. y.o. 69-12.” staat erop. We zien hemdjes en T-shirts met  uitsparingen op tepelhoogte of schouder. We zien een bandeau met tepelopeningen, zwarte ‘handen’ rondom het kruis en stoere zwarte laarzen met op de ‘teen’ iets wat lijkt op een vervaarlijke stud, maar het is een zilveren wierookbrandertje. Altijd handig om bij je te hebben. Ik geloof niet dat ik ooit – op wat afstudeercollecties van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht na –  zo’n maffe collectie heb gezien. Maar op een goede manier. Yoko goochelt op een geweldige manier met conceptuele mode en weet er ook nog een flinke spuit humor aan toe te voegen. www.openingceremony.us

Heb je ’t gezien, de  finale van The Voice of Holland? Ik niet. Vorige week plofte er een ronkend persbericht in mijn mailbox. Of ik wel even wereldkundig (tsja, dat is toch het doel van een persbericht) wil maken dat die schitterende jurk van Wendy van Dijk was ontworpen door Janice – who the fuck is Janice? Op de foto zag ik een slecht zittend glittergeval, een broddelwerkje waar zelfs een student uit Utrecht niet mee aan hoeft te komen. Over die lelijke plooien bij de buik, waardoor het leek alsof Wendy drie maanden zwanger was, hoorde ik modekenner Martijn Krabbé ’s avonds zeggen in RTL Boulevard dat het kwam door het licht dat tijdens de uitzending van boven erop scheen. Ja, ja. Slappe smoes. Op Wendy’s jurkje is gewoon beknibbeld – op euro’s en smaak . Ene Janet heeft vermoedelijke tegen onkostenvergoeding iets in elkaar gezet.

Had even een goeie stylist ingehuurd die had bijvoorbeeld een geplooid Lanvinnetje met asymmetrische schouder aangeschaft, en op maat laten maken. Want Wendy heeft vast net zo’n mooi miniatuurfiguurtje als Sylvie van der Vaart. De stylist van Sylvie vertrouwde me trouwens ooit toe dat al die dure designerstukken speciaal voor Sylvie worden aangepast. Geweldig toch. Goh dacht ik, ook de tassen? Toen Lagerfeld veertig kilo afviel om in Hedi Slimane’s Dior broekjes te passen, liet hij ook een kleinere bril ontwerpen omdat zijn hoofd mee gekrompen was. It’s all about proportions.

Leuk hoor, al die prefall 2013-collecties, sinds begin december kan iedereen ze online volgen. Als ik kijk, let ik altijd het eerst op de fotografie. De afgelopen tijd maakte de lookbook-fotografie namelijk een ontwikkeling door. Een model neer planten voor een wit achtergrondje kan niet meer, want saai. Aandacht trekken doe je met een decor of gimmick. Sommige collecties zijn zo gefotografeerd dat het op serieus campagnebeeld lijkt. Een mooi voorbeeld is de pre-fall collectie van Alexander Wang, met twee ‘dezelfde’ modellen op een houten trap. Slim, want je ziet zowel de voorkant van de kleding als de zijkant. Maar hoe het gedaan is? Intrigerend. Bij Theyskens’ Theory acteren de modellen net alsof ze in volle vaart over de catwalk lopen. Ik kijk uit naar de Givenchy vrouwencollectie, de pre-fall 2013 mannencollectie was gefotografeerd in een garage.

John Galliano zou weer terug zou keren in de mode. Ooit. Misschien. Ergens. Als ie er klaar voor is. Hoopt Grace Coddington (postbode/kerstman waar blijven haar memoires! ). Nieuws dat dus geen nieuws is. Dat we ook nog niet van Nicolas Ghesquière af zijn wist het roodharige mode-orakel ook zeker. Zo ken ik er ook wel een paar. De 10-jarige Romeo Beckham, het zoontje van V & D wordt een van de sterren in de nieuwste Burberry campagne en Choupetteke, de witte Birmaan (kat geen man) van Karl Lagerfeld loopt in januari mee tijdens de coutureshow van Chanel die plaatsvindt in een luxe kattenpension in het centrum van Parijs. Ja echt, een van de twee nieuwtjes is waar, en de ander kan zou zo maar kunnen.

Mijn modejaaroverzicht lees je op: http://www.vogue.nl/de-week-in-fashion/blog/georgette-koning/terugblik-op-een-spraakmakend-modejaar

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.