Top menu

3 variaties op 1 geur-ingrediënt. Deel 1: Hermès Vetiver Tonka

3 variaties op 1 geuringrediënt. Een drieluik van opmerkelijke parfums door Jan Schoon. Als eerste ingrediënt, zijn favoriet: vetiver. 

Deel 1: Vetiver* Tonka

*Vetiver is een Aziatische grassoort. Uit de wortels wordt zwaar geurende olie gedestilleerd en verwerkt in totaal verschillende parfums. De geur is weelderig en zwaar, maar ook rauw en – zo wordt gezegd – seksueel geladen. Sommige neuzen benadrukken in hun vetiver interpretaties het hout-achtige aspect, anderen maken de vetiver fris en groen.

1: Hermès – Vetiver Tonka

Vetiver Tonka werd in 2004 bedacht door Jean-Claude Ellena, sinds XX de huisparfumeur van het Franse modehuis Hermès. Met Vetiver Tonka wilde hij een nieuwe, zachte interpretatie geven. Het parfum vormt samen met tien andere parfums de exclusieve en prijzige Hermessence collectie.

De geur

De eerste indruk is fris, de vetiver is direct aanwezig, aangevuld met een vrij overheersende scheut citrus. Die laatste verdwijnt gelukkig snel. Kort na het aanbrengen popt een flinke dosis tonka bonen op. Het volzoete, caramel en chocolade-achtige dekentje is opvallend voor de droge houtachtige vetiver geur en maken hem – inderdaad – warm  en zacht. Beide ingrediënten staan vooraan: droog gras in de chocolaterie? Het geeft een lekker vervreemdende eerste indruk.

Interessant is de manier waarop de geur zich op je huid ontwikkeld, je steeds op een ander spoor zet. Het ene moment droog en rokerig, daarna weer zomers, zoeter en vol. Een spannend contrast. Noten en een paar koffiebonen passeren de revue. Afwisselend koel en warm. Het parfum eindigt in een milde gloed waarin de tonkabonen en de vetiver nog tot de late uren blijven hangen.

Vetiver Tonka zit in een sober vormgegeven flacon van 100 ml en kost €175,-. Voor €415,- zit de fles verpakt in een chic leren huls. Alleen verkrijgbaar via Hermès flagshipstores en online op hermes.com.

Door Jan Schoon, part-time geurrecensent.  www.schoondenboer.nl

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.