Top menu

10 jaar Japans plooiwerk

Het lijkt alweer een poos stil rondom Japanse modeontwerpers. In de optimistische seventies, pionierden Kenzo Tanaka en Kansaï Yamamoto in het Westen met op Japanse folklore geïnspireerd mode. Kenzo brak door met het vrolijke merk Jungle Jap, later onder zijn eigen naam Kenzo. Kansaï trok met satijnen outfits met geappliceerde tijgers de aandacht van David Bowie. Weet u nog, die malle eenbenige gebreide maillot van glitterlurex die de zwaar geschminkte Bowie droeg tijdens zijn Ziggy Stardust tour? Het was een van Kansaï ’s dolle mode-uitingen.

Het laatste golfje designers uit het land van de rijzende zon dateert uit de jaren tachtig met als bekendste Yohji Yamamoto en Commes des Garçons. In de modewereld veroorzaakten ze een schok met hun lappenmode; zwart als modekleur raakte opeens geaccepteerd.

En dan is er nog Issey Miyake die eind jaren zeventig de aandacht trok met sculpturale ontwerpen met veel plooien, en later als leverancier van de zwarte koltruien van Steve Jobs, de Apple-oprichter bezat honderden. Tegenwoordig leeft de naam van de inmiddels 76-jarige Japanner voort dankzij zijn succesvolle parfums en de innovatieve – lichtgewicht, kreukt niet, past altijd – Pleats Please-lijn de dit jaar tien jaar bestaat. Het wordt gevierd met een boek vol Pleats Please foto’s van geplisseerde tops en jurken gevouwen als sushi’s. Smakelijke mode.

Pleats Please. Issey Miyake. Midorie Kitamura. Taschen. € 29,99

Gerelateerde Artikelen:


, , , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.