Top menu

3 x Modeboekentips

ARCHIEFSTUKKEN

Zonder inspiratie zo mode saai zijn. De Spaanse couturier Christóbal Balenciaga, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw doorbrak met minimalistische en eenvoudige ontwerpen, baseerde zijn couture op geborduurde toreadorjasjes en zwierige flamingojurken. Het Nederlandse fotografenduo Maurice Scheltens en Liesbeth Abbenes, bekend om hun minimalistische fotografie, dook op verzoek van het modehuis in Balenciaga’s klederdrachtarchief. Op glanzend fotopapier legden ze de mooiste stukken voor de eeuwigheid vast. (foto)

Cristóbal Balenciaga Collectioneur de modes, Paris Musées, € 30

POËTISCHE COUTURE

Chanel, Dior, Valentino. Echt iedereen wil een jurk van deze couturehuizen. Helaas, bij dromen blijft het meestal:  couture kost al snel tienduizenden euro´s. Gelukkig zijn er de foto’s van Cathleen Naundorf. De Duitse fotografeerde zowel de mooiste jurken ter wereld, zowel in de ateliers van de couturiers, maar ook op onverwachte locaties, want wat doet een robe van Dior in de keuken van Hôtel Plaza Athénée? Wat Naundorfs foto’s zo bijzonder maakt is haar schilderachtig stijl die sterk contrasteert met de altijd naar glamour neigende modefotografie.

Haute Couture – The Polaroids of Cathleen Naundorf,Prestel Verlag € 65

TASSENHEMEL

Als Bernard Arnault, de baas Louis Vuitton, in 1997 een zekere Marc Jacobs inhuurt, neemt hij een risico. De Amerikaan is dan net ontslagen bij het sportswearlabel Perry Ellis wegens een onverkoopbare collectie, én Jacobs is totaal onbekend. Ruim 20 jaar later mag Arnault zich in zijn handen knijpen. Marc Jacobs ontwikkelde zich tot een sterontwerper met talloze succescollecties op zijn naam. Al zijn collecties, plus interessante samenwerkingen met kunstenaars, en de geschiedenis van het Vuitton-label staan uitgebreid in dit koffietafelboek. Trek er maar een paar uur vooruit.

Louis Vuitton Marc Jacobs, Rizzoli, € 75,00.

 

Gerelateerde Artikelen:


, , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.