Top menu

Schoenmaker Massaro onthult: “Coco Chanel had grote voeten”

Massaro. Het luxemodehuis Chanel kan al ruim een halve eeuw echt niet zonder dit schoenenatelier, en ook Lady Gaga is klant. Vlak voor mijn rondleiding door het Parijse atelier begint, moeten snel nog even de showschoenen met schildpadmotief voor zomer 2013 met de koerier naar Mugler. Massaro, opgericht in 1894, wordt tegenwoordig geleid door de gepassioneerde Philippe Atienza.

Hartje Parijs, in zo’n typisch hoog en statig gebouw aan rue de la Paix nummer 2 huist Massaro, schoenmaker van de rich and famous. Kijk je links dan zie je de Tuilerieën, het enorme park waar eeuwenlang royalty flaneerde, rechts voorbij Place Vendôme met Hotel Ritz en ontelbare juwelenhuizen zit in de rue Cambon het hoofdkwartier van Chanel. Het luxehuis is Massaro’s trouwste klant.

Op de eerste verdieping bij Massaro werken in drie verbazingwekkend kleine ruimtes dertien mensen. Onder leiding van Philippe Atienza maken ze jaarlijks met de hand zo’n 3000 paar schoenen, waaronder alle schoenen voor de Chanel Haute Couture shows. De geweldige modedocumentaire Signé Chanel (2005) van Loïc Prigent geeft een indruk van de hechte samenwerking tussen Chanel en Massaro: als pingpongballetjes ‘vliegen’ de meest fantastische ontwerpen over en weer tussen de legendarische huizen – tot Karl Lagerfeld tevreden is, dan halen ze het defilé.

Is alles hier mogelijk? Na lang nadenken lacht Philippe Atienza. “Ja, maar dat betekent niet dat je op alle schoenen veilig kunt lopen.” Zelf draagt de Fransman stevige schoenen van olifantenleer – zelf gemaakt – gewoon omdat hij daar zin in had.

Begin oktober, de Parijse modeweek is in volle gang, bij Massaro is het rustig. Stilte voor de storm. Dat blijkt als we in het atelier iets zien wat niet bedoeld is voor journalisten: het bovenwerk van een sierlijke zwart laklaarsje. Paniek bij de pr-dame. Het laarsje is geheim tot de jaarlijkse Chanel Métiers d’Arts show in december, een unieke presentatie met een staalkaart aan vakwerk: corsages van bloemen, veren hoofdversiersels, fantasierijke schoenen, geborduurde avondjurken.

Alles voor die show wordt handgemaakt in één van de negen Chanel-ateliers. Want om te voorkomen dat de ambachten verdwijnen, neemt Chanel onder de bedrijfsnaam Paraffection sinds de jaren negentig ateliers over die het zelfstandig niet meer bolwerken. Recente aanschaf is handschoenenatelier Causse. De overige zijn borduuratelier Montex, sieraden- en knopenfabrikant Desrues, veren- en bloemenmakers Lemarié en Maison Guillet, hoedenatelier Maison Michel en juwelenmaker Robert Goossens. Bekendst is Maison Lesage, sinds 1868, dat al borduurwerk uitvoerde voor keizer Napoleon III.

Deze ambachtsbedrijven werken overigens niet exclusief voor Chanel. Massaro maakt ook schoenen voor Christian Dior, Jean Paul Gaultier en Thakoon en doet ook maatwerk voor particuliere klanten. Maatschoenen voor vrouwen beginnen bij drieduizend euro en voor mannen bij vierduizend, materiaalkeus bepaalt voor een groot deel het uiteindelijke bedrag. Het kost in ieder geval een fortuin vergeleken bij de klassieke Chanel ballerina’s die vanaf € 420 euro kant-en-klaar in Chanel boutiques staan. Maar die komen uit de Chanelfabriek en wat dan ontbreekt, is het logo van Massaro dat bij maatwerk samen met dat van Chanel op de binnenzool prijkt, een deal die Massaro ooit sloot met Gabrielle ‘Coco’ Chanel (1883-1971).

In 1957 maakt Massaro in opdracht voor Coco Chanel een paar schoenen voor de Mademoiselle zelf. “Chanel haatte haar voeten, ze vond ze te groot en breed”, onthult Philippe Atienza. “Ze wilde dat haar voeten smaller leken, en verzocht om een vrouwenuitvoering van de two tone schoen, die breken de schoenvorm en maken de voet korter.” En ja, nog altijd zijn er vrouwen die vragen naar de flatteuze Chanelschoen. “Maar meer vrouwen bestellen modellen die niks te maken hebben met de Chanelstijl – van klassiek tot excentriek.”

Over zijn vreemdste opdracht praat hij liever niet, discretie hè. Na wat aandringen wint zijn trots het: “Ja,  voor Lady Gaga maakten we in opdracht van Mugler schoenen met een hak als mes. Voor de cover van haar album Born this way lieten we Gaga zweven op hakken van wel dertig centimeter hoog.”

Philippe Atienza, volgt vanaf zijn zestiende een brede ambachtsopleiding en specialiseert zich vervolgens in schoenen. Nadat hij ruim twintig jaar werkt voor John Lobb, wordt hij 2008 door Raymond Massaro gekozen als zijn opvolger. “Raymond vroeg mij een aantal jaren geleden om eens langs te komen, hij vertelde me dat hij geen opvolger had. Een jaar later werkte ik er.” Belangrijk voor Atienza is meegaan met de tijd. “Vasthouden aan de Massaro-stijl uit 1894 is zinloos, dan overleven we niet”, zegt Atienza tijdens de rondleiding. In het atelier werkt zijn team van dertien werknemer aan de nieuwe Massaro herenlijn. Is dertien mensen  genoeg voor zo veel werk? “Het is heel moeilijk om goede schoenmakers met een passie te vinden. Voor een show werken we dag en nacht.”

Overigens had het niet veel gescheeld of aan de geschiedenis van het huis Massaro was een eind gekomen. De namen met potentiële opvolgers die Chanel voorstelt keurt Raymond Massaro stuk voor stuk af. Tot hij de passie van Philippe Atienza ontdekt. Op zijn beurt moest Karl Lagerfeld weer wennen aan de nieuwe schoenmaker. “Hij was gek op Raymond, maar nu gaat het goed, Karl had tijd nodig, maar nu vertrouwt hij me.”

Eerder gepubliceerd in GLAMCULT

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.