Top menu

Norwegian Fashion Institute presenteert Noorse mode in Amsterdam

De sfeer was gisteren vredig tijdens de perspresentatie van het Norwegian Fashion Institute, een dj draaide rustgevende klassieke muziek. Maar vol verwachting klopten de harten van vijf Noorse designlabels die in eigen land al succesvol zijn. Een introductie.

De meest commerciële collectie was van Johnnylove: geruite overhemden, vesten met een sjaalkraag en horizontaal gestreepte truien. Braaf, maar misschien daarom wel honderd verkooppunten wereldwijd. De oranje parka van biologisch katoen zat opvallend mooi in elkaar en vliegt ook de winkels uit volgens de roodbebaarde John. Zijn ontwerpen worden geproduceerd in de Roemeense fabriek waar ook het Britse Burberry gebruik van maakt.

De zalmleren tassen van Cala & Jade waren zo zacht dat je bleef aaien. De witte flap met schubben van de Hanneli-tas, genoemd naar een bekende Noorse blogster, contrasteerde subtiel met de verder (zalm)roze tas. Functionaliteit staat voorop bij het designduo. De Italiaans leren hoezen voor de iPad en MacBook zijn in zwart, blauw en enkele pasteltinten zijn verkrijgbaar op veertig Noorse adressen en online.

Het meest Scandinavisch was toch wel de collectie van Cathrine Hammel (foto). Rechttoe rechtaan in zachte kleuren. Maar hier en daar een strikje, wit kraagje, bloemetjesmotief, ruches en kant. Truttig, maar leuk truttig. Je snapt dat de Zweedse Koninklijke familie de modeontwerpster weet te vinden.

Ingunn Birkeland, ontwerpt ook mode, en koos ervoor haar accessoirelijn mee te nemen. Schoenen, clutches en strikjes van in elkaar geweven stroken stof, en een kakofonie aan kleur. Tijdens de kennismaking met de Noren werd de pers verrast door een korte performance. Een model bracht moderne dans op hakken. Birkeland staat in eigen land bekend om de artistieke benadering van haar presentaties.

Noorse uitblinkers waren Haaning & Htoon. Het duo leerde elkaar kennen in New York toen Htoon hoofd-ontwerper was bij DKNY en Haaning daar stage liep. Momenteel ontwerpen ze vanuit Oslo voor de reizende moderne vrouw. Ze lieten zien dat high-end fashion design gecombineerd met functionaliteit de sleutel tot succes is. Hun travel scarf -in linnen of chiffon- kan op verschillende manieren worden gedragen. Dan is het een sjaal, dan is het een hoodie, dan is het iets ondefinieerbaars. “Maar Patty Smith zou het zo dragen.“ volgens Htoon.

Door Martino Bidotti

www.johnnylove.com

www.calajade.com

www.cathrinehammel.com

www.ingunnbirkeland.no

www.haaningandhtoon.com

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.