Top menu

Sweater deluxe

Voor deze winter is de sweater de sportswear ontstegen. Prachtige prints, luxe bewerkingen maken van het comfortabele sweatshirt de nieuwe trui.

VAN ZWEETOPNEMEND NAAR CHIC

Sportief, dat was de sweater vooral tot begin de jaren tachtig. Met de komst van nieuwe sporten zoals jogging en aerobics en actrice Jane Fonda in felgekleurde lycra leggings die instructies gaf via video’s (ze doet het nog altijd, op haar 74ste, nu op dvd) maakte sportkleding de opmars van de sportschool naar de straat. Vooral modehuizen met jonge ontwerpers aan het roer herinterpreteren graag sportswear. Balenciaga varieert al enkele seizoenen op de simpele sweatervorm. Voor deze winter ontwierp Nicolas Ghesquière weer nieuwe varianten die er absoluut niet uitzien of ze ook maar een druppel zweet opnemen. Dus verwacht dan ook niet van een mooi oudroze vilten sweater geborduurd met een blauw abstract zebramotief. Het Nederlandse model Elza Luijendijk showde de must have van de winter: één van de zwarte sweaters uit een serie met futuristische Star Wars-prints, de fetisj van Balenciaga’s Nicolas Ghesquière.

SWEATERS OP Z’N CHINEES

Zou het Amerikaanse Proenza Schouler-label met hun geborduurde gouden sweater weer een hit in handen hebben? Lazaro Hernandez en Jack McCollough, de pretty boys achter het merk – avant-garde met een sportieve twist – lanceerden eerder een geweldige it-bag, geïnspireerd op de rechthoekige schooltas. Voor deze winter lieten Hernandez en McCollough Chinese folklore los op hun collectie. “Aziatisch”, antwoordde Hernandez backstage op de vraag naar een collectie-omschrijving, “maar op zijn New Yorks.” Daarmee bedoelt de ontwerper chic met een urban twist. Vandaar de luxe sweaters. Topstuk was een mintgroen en gouden exemplaar met sierlijk geborduurde papegaaien, met het sweaterkenmerk: gebreide boordjes. Absoluut ongeschikt voor in de sportschool.

DOORGESTIKT ALS CHANEL TAS

Ze kwamen nog wel voorbij hoor, sweaters met een sportieve touch. Chloé’s ontwerper Clare Waight Keller bedacht een rechtvallend model met zwart-wit kriebelpatroon. De sweater werd casual gedragen over een blouse en boven een doorgestikt recht rokje. Ook helemaal doorgestikt als het patroon van een Chaneltas was een sweater van Acne. Het Zweedse merk, opgericht door Jonny Johansson die zich zeventien jaar geleden met een vriend afvroeg: ‘Zullen we een ruimtevaartpak ontwerpen of een spijkerbroek?’ Johansson kreeg zijn zin. Vervorming stond centraal in de Acne wintercollectie: over bijna alle kleding droegen modellen korsetten of brede ceintuurs. Gedurfd, en vooral een styling-dingetje, want zonder ceintuur zag een ingesnoerde babyblauwe sweater er heerlijk comfi uit.

 

Gerelateerde Artikelen:


, , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.