Top menu

Hoe Gaga een masker uit Eersel op haar hoofd kreeg

Wie heeft ’em niet gezien, de foto van Lady Gaga gekleed in Iris van Herpen tijdens de lancering van haar parfum Fame in New York. Het futuristische masker dat ze droeg was gemaakt door Irene Bussemaker. De Brabantse is nog aan het bijkomen.

Hoe gaat zoiets?

Ruim een maand geleden kreeg ik een mail van Studio Formichetti – het bedrijf van Nicola Formichetti, de stylist die ook werkt voor Mugler – ze hadden ingepland dat Lady Gaga tijdens de lancering van haar parfum een jurk zou dragen van Iris van Herpen. Ze zochten iets voor op haar hoofd. Ik ontwerp al vanaf het begin voor Iris, en had eigenlijk dat masker al ontworpen voor de coutureshow in juli, alleen het haalde de show niet. Het ontwerp was er dus. Goed, Formichetti wilde dat masker, ik heb het met nog wat ontwerpen waaronder een hoed met veren naar New York gestuurd.

Leuk toch

Tot ik contact moest opnemen met de U.S. Fish & Wildlife Government Agency. Ze vuurden allemaal rare vragen op me af: “Of er nog huid zat aan de veertjes, wat de Latijnse naam was van de gans, hoeveel veertjes ik precies had verwerkt, of die veren afkomstig waren van een mannetje of vrouwje…” Ik dacht dat ik gek werd! Ik kwam via de verenfabrikant uit bij weer een andere leverancier die informatie moest inwinnen in China, toen kwam ik uit bij ene meneer Lu. Die vertelde dat hij onmogelijk kon zeggen waar elk veertje vandaan kwam.

Dat er enige haast bij deze levering was begreep de douane niet?

Het ging ze puur om de veren. En ik maar uitleggen dat Studio Formichetti de zending met spoed moest hebben, dat het voor Lady Gaga was. Het interesseerde ze niet! Ze wilden de doos ook niet openmaken. Ik was ten einde raad, had slapeloze nachten. Uiteindelijk stond de doos een week vast bij de douane. Echt, op ’t nippertje is het goed gekomen.

Gelukkig!

Later las ik ergens dat mensen in New York uren op Lady Gaga hadden staan wachten, en baalden dat ze een masker droeg zodat ze haar gezicht niet konden zien. Overigens kon Gaga er wel door kijken hoor, dat ze later struikelde kwam door een drempel. Gaga droeg even later tijdens een MTV interview mijn zwarte ESA Metropolis hat.

En daarna stond je naam in alle kranten en nu ben je wereldberoemd?

Nee! Ik heb wel persberichten verstuurd, ze werden niet opgepikt. En dat terwijl Lenny Kravitz me wel weet te vinden als hij hoeden nodig heeft voor zijn tournee.

Gelukkig is daar Independent Fashion Daily en er is net een mooi boek uit ´Couture Hats´, daar sta je wel in.

Met acht pagina’s, een inleiding en foto’s. Andere hoedenmakers die er in staan zijn onder anderen Charlie Le Mindu, Stephen Jones en Philip Treacy, daar heb ik stage gelopen.

Leveren al die beroemdheden je veel werk op, of vooral kopzorgen, haha?

Als het goed is ‘werkt’ een hoed voor mij. Ik bedoel dat het met zulke extreme ontwerpen altijd de vraag is of ik ze verkoop. Soms gaat daar een lange weg aan vooraf. Voor Iris had ik eens een snakepiece gemaakt die in de Italiaanse Vogue stond, en vervolgens terechtkwam op het hoofd van de Britse sieradenontwerper Lara Bohinc die de hoed per se wilde dragen op haar huwelijk, maar niet kopen. Uiteindelijk kon ze niet meer zonder, en kocht ze hem toch.

www.irenebussemaker.com

Couture Hats: Louis Bou Monsa Publications/Harpers Design. Circa €35,- vanaf 25 september verkrijgbaar via the American Bookcenter. www.abc.nl

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.