Top menu

Knap hoe keramiek tot een breicollectie kan leiden

Wat is een winter zonder trui? Ongezellig. Deze winter hebben truien een gezellige, handgebreide uitstraling.

GEZELLIG PATCHWORK  In een sprookjesdecor van glanzende kristallen die als glazen staven uit de aarde waren gegroeid toonde Karl Lagerfeld naast de onweerstaanbare tweedpakjes, veel comfi truien met patchworkeffect. De truien leken gebreid van een bonte mix van wolresten in warm paars, smaragd groen en fuchsia, met hier en daar een glinsterend lurexdraadje.

Met deze Chanelcollectie die beschikte over een streetvibe, liet de 79-jarige Karl zien dat de heuplange truien mooi combineren met een slanke rechte jeans of mooie maillot. De bonte breisels deden denken aan het breigoed waarin Bill Cosby altijd zo grappig was in zijn tv-comedyshow die reuze populair was in de jaren tachtig toen het breivirus na lange afwezigheid net weer keihard toesloeg.

ARTISANALE TOUCH En weer is breien in opkomst, dus haal die naalden maar weer uit het vet. Insteken en draad omslaan, net als in de jaren zestig, toen moeder de vrouw van alles breide voor het hele gezin: van babykleertjes, mutsen, sjaals, sokken tot mannenspencers. Begin jaren zeventig kregen mensen steeds meer vrije tijd en nam het doe-het-zelven een hoge vlucht. De nieuwe trui is geen fijn gebreid glad fabrieksproduct, maar heeft een artisinale touch zoals het grove knitwear van Stella McCartney met vlakken van grijstinten in reliëf, of truien met stoere kabels.

Laat breigoed maar over aan Claire Waight Keller. De Britse is sinds een jaar de nieuwe artistiek directeur van Chloé.  Als ex-ontwerper van het breilabel Pringle of Scotland is ze al jaren verslaafd aan de breinaald. Voor haar tweede, overwegend perzik- en ivoorkleurige collectie bedacht ze gemêleerde pastelkleurige truien. En ook die hebben weer met het zogenaamde ‘wolrestjes effect’.

HOMMAGE TRUIEN Ruime truien – maar beslist niet slobberig – lange vesten en zelfs rokken zaten ook volop in de collectie van Rochas (foto). Marco Zanini inspireerde zijn zevende Rochas collectie – met opvallend veel breisels – op de pottenbaksels van de Zweed Wilhelm Kage. Backstage vertelde Zanini dat hij al jaren een verwoed verzamelaar is van de vazen, schalen en serviezen van de innovatieve keramist die succesvol was in de jaren dertig van de vorige eeuw. Zanini ‘leende’ vooral Kage’s warme kleurpalet met bruintinten, blauwgroen, kaki’s en oudroze en liet de gedekte kleuren terugkomen in geometrische dessins op rechtvallende truien. Knap hoe keramiek tot zo’n mooie draagbare breicollectie kan leiden.

Eerder gepubliceerd in Vogue NL

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.