Top menu

Vocabulaire de la mode

Het is niet eenvoudig een logoloze tas, jeans, sneaker of jas te vinden. Op straat, op het sportveld, op uw ondergoed: overal zijn logo’s prominent aanwezig. Als fier symbool van de ontwerpers erachter. Enkele wereldvermaarde logo’s uitgelicht.

Een modemerk laat altijd wel ergens een teken achter; op een knoop, op de trekker van een rits, onder een schoenzool. Soms is het een afbeelding die iedereen kent zoals de ongevaarlijke krokodil van Lacoste, de sierlijke swoosh van Nike of de polospeler van Ralph Lauren. Soms bestaat het logo uit initialen van de ontwerpers, zoals D&G, LV en CC.  Heel soms – dan heeft een luxemerk het echt gemaakt – volstaat een code en verraadt slechts het leren vlechtwerk dat het gaat om een peperdure tas van Italiaanse Bottega Veneta.

In de loop van de 19e eeuw verschijnen de eerste logo’s op dure luxeartikelen. Zij functioneren als een stempel van kwaliteit. Dat was nodig ook, want ook toen al werden succesvolle producten gekopieerd. Iets later, begin twintigste eeuw, beginnen logo’s aan een voorzichtige opmars in de mode. Voor die tijd is kleding altijd gemaakt door anonieme kleermakers. De couturier Jean Patou zet in de jaren twintig van de vorige eeuw als eerste zijn initialen duidelijk zichtbaar op zijn ontwerpen.  Veertig jaar later ontdekt ook Pierre Cardin de kracht van het logo, en sieren zijn ineengestrengelde initialen elk Pierre Cardin product. Vanaf de jaren tachtig ontstaat een ware logomania. De merktekens worden telkens een graadje erger, en origineler. De vier losse letters van Dior bungelen in de jaren negentig als metalen sleutelhangers aan een tas. Spraakmakend is een Gucci advertentie waarop een naakt model poseert met het G-logo van Gucci in haar schaamhaar. Sex sells.

Ook nu gaat onze liefde voor merken met iconische logo’s ver.  Het logo is als een koosnaam en mede daardoor is onze relatie met merken steeds intiemer geworden. Veel vrouwen spreken over hun Chanel tas als over een vriendin: mijn Chanel.

Logo’s zijn verweven met ons leven. Ontkennen is zinloos. Logo’s willen we, is het niet omdat dat logo nu eenmaal cool is, dan is het wel omdat logo’s staan voor betrouwbaarheid, en geven ze waar voor ons geld.

VIKTOR & ROLF – Sinds 1992

Viktor & Rolf bestaan langer dan hun bijzondere logo; een lakzegel met de initialen van hun voorletters. Het ontwerp dateert uit 2000. In dat jaar presenteerde het modeduo hun eerste ready-to-wear collectie en moest er dus een logo komen. En het moest ook een innovatief logo zijn, één dat hun diepe ambitie kenmerkte en symboliseerde.


Het werd een zwart lakzegel dat voor Viktor & Rolf letterlijk staat voor een bewijs van goedkeuring en dat een fundament moet zijn voor toekomstige groei van het merk. Het zegel is het zichtbaarst aanwezig op de parfumflacons. De spuitdop van het ‘Eau Mega’ flesje, V&R’s recentste geur, is een blinkend goudkleurig V&R- zegel in de vorm van een ouderwetse parfumpompje.

CHANEL Sinds 1909

Wie kent het niet? De twee ineengestrengelde C’s, dé standaard voor mode op het hoogste niveau. Gabrielle ‘Coco’ Chanel ontwierp het perfecte logo zelf.

Op de eerste Chanel lipsticks uit 1921 prijkt slechts één C. De twee omcirkelde C’s verschijnen hetzelfde jaar op de dop van het legendarische parfum N°5.

In 1955 ontwerpt Chanel de beroemde doorgestikte tas met kettingen als hengsel. Het logo plaatst ze bescheiden aan de binnenkant. Pas jaren later belandt het prominent zichtbaar op de klep van de tas.

De toepassingen van het ijzersterke logo blijken oneindig: het komt terug in juwelen, er zijn verwijderbare CC-tatoeages en het logo siert Chanel ski’s. Uniek is de aanwezigheid van het logo in Coco’s Parijse appartement in de rue Cambon. Zelfs in een kroonluchter had de couturière de C’s laten verwerken.

YVES SAINT LAURENT  – Sinds 1962

Het iconische YSL-logo is een ontwerp van grafisch kunstenaar Cassandre (1901-1968). De Fransman was ook afficheontwerper, tekende covers voor de Amerikaanse Harper’s Bazaar en ontwierp het beroemde Christiaan Dior-logo.

Als Yves Saint Laurent in 1962 een modehuis begint, vraagt hij Cassandre het logo te ontwerpen. Van het originele YSL merkteken is de S bruin en zijn de Y en L zwart. Inmiddels bestaat het logo in allerlei kleuren, waaronder glimmend goud.

De vorm van de ineengestrengelde initialen is sinds 1962 nooit veranderd.

Stefano Pilatti, Yves Saint Laurents huidige hoofdontwerper, liet in 2007 het logo printen op stof en maakte de must-have van het jaar: spiegelende YSL broches.

 

LOUIS VUITTON – Sinds 1854

Tijdens de modeshows van Louis Vuitton is het LV-logo altijd prominent aanwezig. Staat het niet op een kledingstuk, dan zeker op tassen en andere accessoires of desnoods als tatoeage op de modellen. Het bewijs dat het logo altijd met zijn tijd mee gaat.

Al in 1872 onderscheidt Louis Vuitton zich van de concurrent met een rood-beige streeppatroon. Acht jaar later volgt ‘Damier’, een bruin-beige blokkenpatroon dat tegenwoordig prijkt op de stoere mannentassenlijn ‘Damier Graphite’.

Het wereldberoemde ‘Monogram’-logo uit 1897 is bedacht door de zoon van Louis Vuitton, George. ‘Monogram’ bestaat uit twee abstracte bloemmotieven, een vierpuntige ster en de LV-initialen. Het is een logo dat iedereen in een oogopslag herkent.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.