Top menu

Anna Piaggi (1931-2012), ze had 923 hoeden, 2865 jurken, 29 waaiers en 1 hometrainer

De Italiaanse moderedactrice Anna Piaggi overleed vandaag op 81-jarige leeftijd in haar huis in Milaan. Piaggi werkte ruim vijftig jaar in de mode, en werd vanwege haar extreme kleedstijl omschreven als een “wandelend museum”. Schoenontwerper Manolo Blahnik, die al decennia haar schoenen ontwierp, beschreef haar eens als “de laatste jurkenautoriteit die de wereld nog heeft.”

Met de dood van Piaggi is de spoeling van excentrieke mode-dametjes dun geworden. Vijf jaar geleden overleed Isabella Blow, de Britse stylist, evenals Piaggi berucht vanwege haar theatrale uitdossingen, en net als haar een inspiratie voor modemakers.

Anna Piaggi had zo haar eigen moderegels. Elke avond stelde ze voor de volgende dag een look samen; altijd een mix van antieke kleding, vintage couture uit de jaren twintig tot en met vijftig en eigentijdse designermode. Elke outfit stylde ze af met een overvloed aan accessoires, zoals een waaier, parasol, kanten handschoentjes en op latere leeftijd een wandelstok. En altijd droeg Piaggi een hoed. Vroeger zo groot als een wagenwiel, de laatste jaren koket klein, en vaak van de Britse hoedenmaker Stephen Jones.

Anna Piaggi begon in de jaren vijftig als vertaler voor een persagentschap en ontmoette in die tijd haar latere man, modefotograaf Alfa Castaldi die werkte voor de Italiaanse Vogue en haar introduceerde in de modewereld. Tot zijn dood in 1995 werkten ze samen.

In de jaren zestig trok Piaggi in het Parijse nachtleven de aandacht van modeontwerper Karl Lagerfeld. In 1978 zei Lagerfeld, zelf ook gek op verkleedpartijen: “Het zijn niet zo zeer de details in haar kleding die me inspireren, het is de verfijnde mix van stadse elegantie en boerenverstand.” In 1986 verscheen “Anna Chronique”, een charmante publicatie waarin Lagerfeld Piaggi’s bizarre outfits tekende en Piaggi die toelichtte.

Piaggi maakte vanaf 1988 de toonaangevende “D.P. Doppie Pagine di Anna Piaggi,” één en soms veel meer spreadpagina’s in de Italiaanse Vogue. Het waren interessante trendreportages, een feest voor het oog, waarin Piaggi met beeld en tekst verbanden legt tussen mode, historie en kunst. Uit de Doppie Pagine kwamen vier boeken voort, waaronder “Anna Piaggi’s Fashion Algebra”.

In 2006 beloonde het Londense Victoria & Albert Museum haar met een tentoonstelling. De geweldige expositie Fashion-ology was als een voyeuristische wandeling door haar gigantische walk-in-closet.  Hoe groot haar modepassie was, bewees een lijst met dierbare bezittingen, waaronder “923 hoeden, 2865 jurken, 399 jasjes, 6347 tijdschriften, én een 1 Olivetti schrijfmachine”. Ondanks de opkomst van computers bleef Piaggi haar teksten tikken op een knalrode Olivetti Valentine S typemachine, een ontwerp van topdesigner Ettore Sottsass.

Wat kleedstijl betreft is Anna Piaggi onnavolgbaar. Als er één persoonlijkheid is die haar fakkel kan overnemen, is dat Anna Dello Russo, de Italiaanse hoofdredactrice van de Japanse Vogue, die tijdens de internationale modeweken voor elke show wisselt van outfit. Maar de enorme kennis van de mode van ver voor 1800 tot nu, en haar vermogen om van oude en nieuwe kleding een spektakel te maken dat ook een modestatement was, dat is iets dat niemand Piaggi zal nadoen.

EERDER GEPUBLICEERD IN HET PAROOL

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.