Top menu

De bijzondere mouwen van Glenn Martens

Eind februari presenteerde de Belg Glenn Martens zijn eerste vrouwencollectie in Parijs. Met keihard werken en een mooi portfolio verdiende hij daar een plek op de officiële modekalender van de Franse modeweek. Alleen dat al is heel uitzonderlijk voor een starter. Vanmiddag toonde Martens dezelfde collectie in hotel The Dylan in Amsterdam, en vanaf zondag tot en met maandag staat hij op Cutting Edge, een platform voor jong talent op de modevakbeurs Modefabriek. Martens, een hyperactieve Bruggenaar, maakt comfortabele stoere mode met een vrouwelijke touch, verrassend in materiaal gebruik en met opvallende details.

Vertel eens iets over je werk

Ik hou van een ‘clinch’  in materialen, een kledingstuk in een materiaal waarvan je het niet meteen verwacht, een jasje in moiré-stof bijvoorbeeld. Je ziet ook veel architectonische referenties terug in mijn kleding, kijk – Glenn wijst naar een boogachtige vorm in een ontwerp –  dit komt van een gotische timpaan van de kathedraal van Chartres. Mijn kleding is altijd comfortabel en draagbaar.

Wat is dan je handschrift?

Hier is een jasje waarvan het voorpand overloopt in de mouw, het is een geheel. (Hij toont een grijs gemêleerd jasje met een kunstige platte mouw, prachtig!). Ik noem dit couture, het kan niet in productie. Bijzondere mouwen, daar ben ik goed in.

Je komt uit Brugge, een soort openluchtmuseum stadje…

Ja Disneyland, ik heb er goede herinneringen aan, mijn vader vertelde altijd sprookjesachtige verhalen over de stad. Zelf hou ik ook van verhalen, als kind had ik al een bibliotheek met boeken over Egypte. Als op school kinderen spreekbeurten hielden over hun kat, koos ik altijd een geschiedkundig onderwerp.

Hoe kwam je na je master studie aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten in 2008 bij Jean Paul Gaultier terecht?

Dankzij een jurylid op de academie. Opeens zat ik in Parijs. Of is het leuk was? Nou een eerste job is toch nooit echt leuk. Ik woonde net in een nieuwe stad, je moet je aanpassen. Ik voelde me wel vereerd hoor met de baan, ik ontwierp voor de mannencollectie en vrouwen pre-collectie. Vervolgens ben ik gaan werken bij Bruno Pieters voor de Weekday samenwerking en zijn Honest by Bruno Pieters collectie. Nee ik werk niet nu niet erbij, wie weet vraagt Bruno me nog eens.

En hoe was je presentatie in Parijs, waar je nu weer woont trouwens

Het was een kleine presentatie, maar fantastisch, ik kreeg daar veel feedback, van pers maar ook opvallend veel privé-klanten en verkooppunten. Nee winkels in Parijs heb ik er niet aan overhouden, die stad is niet groot, maar wereldwijd heb ik wel verkooppunten nu bijvoorbeeld in België bij Ra , de website Not just a Label.

En je volgende presentatie in Parijs?

We (wijst naar zijn filmer en zijn fotograaf) beperken ons niet tot kleren, we betrekken er kunst bij, muziek en prints en grafisch ontwerp. Het wordt geweldig, maar meer kan ik niet zeggen, ik kan amper geloven dat we iets in een heel bijzondere ruimte mogen doen die nog nooit eerder is gebruikt voor een dergelijke presentatie.

Wat verwacht je van de Modefabriek?

Het is een Europees platform en ik ben een special guest en heb een mooie plek. Moeilijk zal het wel zijn om verkooppunten te krijgen, maar dat geldt overal. Haha. Het zijn geen gemakkelijke tijden, maar om daarom nou te stoppen? Ik steek hier nu mijn geld in en trek me nergens iets van aan. Ik doe gewoon waar ik zin in heb.

www. glennmartens.com pers: www.pressonly.nlwww.modefabriek.nl

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.